09.02.2024.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u januaru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2024. godine iznosile su 25.036,9 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca otkad se prate podaci na ovaj način (od 2000). U odnosu na kraj decembra, bruto devizne rezerve povećane su za 127,8 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 177,4 odsto i 6,8 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20.680,3 miliona evra i u odnosu na kraj decembra smanjene su za 104,7 miliona evra.

Prilivi u devizne rezerve u januaru ostvareni su po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 157,3 miliona evra i upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 116,4 miliona evra.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu neto razduženja države po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu (255,0 miliona evra) i inostranih kredita (52,8 miliona evra).

Neto efekat tržišnih faktora bio je pozitivan i iznosio je 161,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je jačanja dolara prema evru za oko 2,3%, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 0,4% na međunarodnom tržištu.

***

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 654,4 miliona evra i bio je za 126,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 45 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru na domaćem deviznom tržištu.

Kabinet guvernera