27.02.2024.

Politika – pitanja u vezi s prilivom stranih direktnih investicija

Pitanja: Koliko je u 2023. godini bilo stranih direktnih investicija, iz kojih zemalja najviše i u koje sektore? Šta procenjujete za ovu godinu – da li je moguće da ih bude više i koji su rizici?

Odgovor: Prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, tokom 2023. godine priliv stranih direktnih investicija u Srbiju iznosio je 4.522 miliona evra, što predstavlja rast od 2,0% u odnosu na 2022. godinu.

Prema poslednjim javno raspoloživim podacima po zemljama, koji se odnose na prva tri tromesečja 2023. godine, najveći priliv stranih direktnih investicija u Srbiju zabeležen je iz evropskih (68,1%) i azijskih zemalja (30,2%). Posmatrano po zemljama, tokom prva tri tromesečja 2023. godine najveće strane direktne investicije u Srbiju došle su iz Kine (818,4 miliona evra), Holandije (622,5 miliona evra), Velike Britanije (217,4 miliona evra), Austrije (215,9 miliona evra) i Nemačke (158,6 miliona evra), pri čemu bi trebalo imati u vidu da iz Holandije dolaze znatna ulaganja i zbog toga što pojedini strani investitori zbog poreskih olakšica svoja ulaganja realizuju iz podružnica u Holandiji, iako je sedište matične kompanije u drugoj zemlji.

Uz održanje geografske diversifikacije, strane direktne investicije u Srbiju ostale su i projektno diversifikovane. I dalje je najveći deo investicija usmeren u razmenljive sektore (59,8%), pre svega prerađivačku industriju (29,0%), rudarstvo (11,2%) i u stručne i tehničke delatnosti (9,3%). Ističemo da je od izuzetnog značaja da se što veći deo stranih direktnih investicija usmerava u razmenljive sektore, jer se na ovaj način obezbeđuje očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, ali i povećanje izvoznih kapaciteta.

Prilikom izrade svojih makroekonomskih projekcija Narodna banka Srbije oprezno i konzervativno ocenjuje sva kretanja, pa tako i prilive po osnovu stranih direktnih investicija za 2024. godinu projektujemo na nivou sličnom prošlogodišnjem, pri čemu je važno istaći da prilivi stranih direktnih investicija u Srbiju poslednjih nekoliko godina premašuju naše projekcije i beleže rekordne nivoe gotovo svake godine.

Podsećamo da sve javno raspoložive platnobilansne podatke o prilivima stranih direktnih investicija možete naći na internet prezentaciji Narodne banke Srbije na linku.

Podaci o ukupnim prilivima i odlivima nalaze se u okviru tabela Platni bilans, a trenutno su raspoloživi podaci zaključno s novembrom 2023. Podatke o prilivima stranih direktnih investicija po zemljama i delatnostima za prva tri tromesečja 2023. godinu takođe možete naći na navedenom linku u tabelama Strana direktna ulaganja po zemljama i Strana direktna ulaganja po delatnostima.

Podatke o stranim direktnim investicijama po zemljama i delatnostima za celu 2023. godinu objavićemo 29. marta 2024.

Kabinet guvernera