15.04.2024.

Delegacija Republike Srbije na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke

Delegacija Republike Srbije, koju čine guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sa svojim saradnicima, učestvovaće na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 15. do 20. aprila u Vašingtonu. Delegaciju predvodi Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu.

U fokusu ovogodišnjeg zasedanja biće svetska ekonomska kretanja, izgledi i rizici, kao i pitanja od značaja za makroekonomsku i finansijsku stabilnost u izazovnom globalnom okruženju. Pored toga, razgovaraće se o urgentnim pitanjima s kojima se suočava globalna privreda, kao što su potreba za postizanjem potpunog oporavka, rešavanje ranjivosti duga u zemljama s niskim nivoom dohotka i suočavanje s novonastalim rizicima.

Planirani su sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, savetodavnih organa Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, a predviđeno je i da generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda predstavi Agendu globalne ekonomske politike.

Delegacija Republike Srbije će i tokom ovogodišnjeg Prolećnog zasedanja imati niz bilateralnih susreta s rukovodstvom ovih institucija o aktuelnim programima saradnje, tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u narednom periodu. Planirani su i sastanci s brojnim investitorima radi upoznavanja s potencijalom srpske privrede, unapređenim poslovnim ambijentom i trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija. Naša delegacija učestvovaće i na sastanku Konstituence Švajcarske, kojoj pripada Srbija, kao i sastanku zatvorenog tipa s guvernerima i ministrima finansija zemalja u vezi s regionalnim ekonomskim pregledom za srednju i istočnu Evropu.

Kabinet guvernera