19.04.2024.

Rezultati ankete o inflacionim očekivanjima

Prema rezultatima martovske ankete agencije Ipsos, inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred nalaze se na nivou od 4,0%, što je niža vrednost u odnosu na februar, kada su očekivanja iznosila 4,2%. Time su ona nastavila da se smanjuju sedmi mesec zaredom i da se kreću unutar granica cilja Narodne banke Srbije. Kada je reč o rezultatima poslednje, aprilske ankete agencije Blumberg, očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred dodatno su niža i blizu su centralne vrednosti cilja, s obzirom na to da iznose 3,1%.

Nastavak opadajućih tendencija zabeležen je i kod privrede, čija su kratkoročna očekivanja smanjena na 5,0% u martu (6,0% u prethodnoj anketi).

Srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora za oba perioda nalaze se unutar granica cilja Narodne banke Srbije. Očekivana inflacija finansijskog sektora za dve godine unapred nije se menjala u odnosu na februarsku anketu i iznosi 3,5%, dok se očekivanja za tri godine unapred od početka godine kreću u intervalu između 3,0% i 3,3% i u martu iznose 3,2%. Srednjoročna očekivanja privrede za tri godine unapred ponovo su smanjena i iznose 3,5% (4,0% u februaru), dok su očekivanja za dve godine unapred ostala na nepromenjenom nivou od 5,0%.

Rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privrede ukazuju da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno približavanje ciljanoj inflaciji.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva. Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (vremenske serije, metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na veb-stranici Narodne banke Srbije u odeljku Publikacije.

Sektor za ekonomska istraživanja i statistiku