22.04.2024.

Međunarodni ulagači poručuju: Srbiju već smatramo zemljom investicionog ranga

Pored veoma uspešnih sastanaka s najvišim zvaničnicima i rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda, delegacija Republike Srbije je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama obavila niz sastanaka s velikim brojem najznačajnijih međunarodnih investitora. Glavna tema na svim sastancima bilo je nedavno poboljšanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije na investicioni nivo od strane rejting agencije Standard and Poor's, na čemu su investitori čestitali i bili jednoglasni u očekivanju da u narednom periodu našoj državi bude dodeljen nivo rejtinga na kojem Srbiju poslednjih godina već vrednuju tržišni učesnici.

„Ponosni smo na to što su svi sastanci s međunarodnim ulagačima počinjali temom rejtinga Srbije. Investitori očekuju da je poboljšanje izgleda samo prvi korak ka dostizanju investicionog ranga kreditnog rejtinga, što govori o tome da kredibilno i odgovorno unapređujemo našu ekonomiju u korist građana i privrede”, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Na sastancima se razgovaralo o različitim temama, uključujući monetarna kretanja, prethodnu i očekivanu dinamiku inflacije, stabilnost deviznog kursa, opšteg finansijskog sistema i očekivanja u pogledu daljeg kretanja kamatnih stopa. Istaknuto je da će Narodna banka Srbije u donošenju svojih odluka analizirati kretanja i u međunarodnom okruženju, ali pre svega domaće makroekonomske i finansijske pokazatelje, kretanje inflacije i specifičnosti naše ekonomije, kao i da će nastaviti da vodi odgovornu i opreznu monetarnu politiku, koja obezbeđuje kontinuitet i u stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i u predvidivosti poslovnog okruženja.

Učesnici sastanaka posebno su se osvrnuli na dinarizaciju, koju vrednuju i rejting agencije. Ukazano je na to da je napredak primetan u najvećem broju pokazatelja dinarizacije, da raste učešće dinarskih depozita u ukupnim depozitima i stanovništva i privrede, a da posebno ohrabrujući signal daje dinamičan rast dinarske štednje od gotovo preko 45% u prethodnih godinu dana, kao i činjenica da je ona premašila 150 milijardi dinara. Istaknuto je da Narodna banka Srbije svojim merama i aktivnostima predano radi na daljem povećanju stepena dinarizacije i da će to biti jedan od strateških ciljeva i u narednom periodu, čime će se dodatno povećati opseg efikasne transmisije domaće monetarne politike.

Poruke koje su slali ugledni međunarodni ulagači posebno raduju, jer je iz njih jasno da pružaju podršku dosadašnjim ekonomskim politikama koje sprovodi Republika Srbija:

  1. „Put ka investicionom rangu samo je pitanje vremena” i „Srbija je jedno od tri ključna tržišta koja trenutno pratimo”, izjavili su predstavnici jednog velikog investicionog fonda;
  2. „Retko je videti primer zemlje u kojoj se beleže poboljšanja, a da pritom postoji i konzistentnost u snažnim ekonomskim politikama”, ukazali su iz još jedne velike finansijske institucije.

Na sastancima sa investitorima otvoren je i niz drugih tema iz oblasti javnih finansija, njihove održivosti, opadajućeg učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, rekordnim nivoima stranih direktnih investicija, deviznih rezervi i rezervi zlata, projekta „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027”, planova finansiranja, energetske tranzicije, veštačke inteligencije i mnogo drugih tema na kojima su predstavnici globalne investicione javnosti odali priznanje Republici Srbiji.

„Interesovanje investitora za ulaganje u Republiku Srbiju veće je nego ikada, kao i broj sastanaka koje smo imali tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Srbija je sada već jasna destinacija na globalnoj investicionoj mapi, a sticanjem očekivanog investicionog ranga dobićemo i punu potvrdu da smo zemlja s visokom izvesnošću za ulaganje. Put do toga nije lak, posebno izazovan tokom prethodne četiri godine prožete svetskim krizama i neizvesnošću, ali je zato ovakvo uvažavanje Srbije od međunarodne investicione javnosti još značajnije. Mi ćemo nastaviti da predano radimo na daljem napretku naše ekonomije”, zaključila je guverner Narodne banke Srbije gospođa Tabaković.

Kabinet guvernera