13.05.2024.

Kretanje inflacije u aprilu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija u aprilu ostala je nepromenjena, na nivou od 5,0%, dok je bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) nastavila da usporava, spustivši se na nivo od 4,8% međugodišnje. Kretanje inflacije u aprilu bilo je u skladu s projekcijama Narodne banke Srbije, budući da početkom poljoprivredne sezone cene voća i povrća privremeno rastu, pri čemu već od maja očekujemo nastavak opadajuće putanje inflacije i njen povratak u granice cilja.

Kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u aprilu iznosila 0,7% i bila je u najvećoj meri vođena rastom cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, naftnih derivata i neprerađene hrane.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u aprilu su porasle za 0,6% u odnosu na mart i njihov rast je bio gotovo ravnomerno raspoređen između proizvoda i usluga – najviše su poskupeli odeća i obuća, proizvodi kućne hemije, kao i pojedine usluge (stanarine, restorani i hoteli).

Cene energenata su na mesečnom nivou u aprilu porasle za 0,9%, što je u najvećoj meri bilo opredeljeno daljim rastom cena naftnih derivata od 3,2%, dok su cene čvrstih goriva, s druge strane, treći mesec zaredom snižene. Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u aprilu iznosio je 9,0%.

U okviru cena hrane, cene neprerađene hrane u aprilu u odnosu na mart porasle su za 1,8%, vođene višim cenama voća, povrća i mesa, dok su cene prerađene hrane porasle za 0,3%. Posmatrano na međugodišnjem nivou, rast cena hrane ukupno posmatrano ostao je nepromenjen u odnosu na mart (2,9%), dok su cene povrća bile niže za 3,4%.

Detaljnije o faktorima koji su uticali na kretanje inflacije i novim makroekonomskim projekcijama Narodne banke Srbije biće reči na prezentaciji Izveštaja o inflaciji, koja će se održati 14. maja 2024. godine.

Kabinet guvernera