10.10.2020.

N1 - u vezi sa kretanjem kursa dinara

Pitanje: U saopštenju NBS je navedeno; U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 120 miliona evra. Posmatrano od početka godine Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1.635 miliona evra.

Do koje granice je NBS spremna da brani kurs dinara u sličaju da se pojačane globalne neizvesnosti izazvane pandemijom nastave i u narednom periodu. Da li bi u tim slučaju, i u kojoj meri, moglo da dođe do slabljenja dinara?

 

Odgovor: Narodna banka Srbije ne brani nijedan nivo deviznog kursa, niti ima kvantitativni cilj po pitanju deviznih intervencija. Aktivnosti NBS na deviznom tržištu sprovode se sa ciljem očuvanja stabilnosti, koja je u naročitom fokusu u periodu pojačane neizvesnosti na međunarodnim tržištima, poput aktuelnog ambijenta krize izazvane pandemijom COVID-19. Izuzetan značaj za normalno i nesmetano funkcionisanje ekonomije u takvom ambijentu predstavlja jasan signal koji NBS upućuje svim ekonomskim subjektima – stabilnost ni u kom trenutku neće biti dovedena u pitanje. Upravo je to razlog zbog kojeg Srbija, za razliku od drugih regionalnih ili zemalja u razvoju, tokom ove godine nije iskusila značajan izlazak stranih portfolio investitora sa domaćeg finansijskog tržišta.

Dobro je poznato da očuvanje relativne stabilnosti deviznog kursa ima veoma značajnu ulogu u domaćoj ekonomiji i ostvarivanju osnovnih ciljeva NBS – cenovne i finansijske stabilnosti, u ambijentu još uvek povećanog stepena evroizacije domaće ekonomije. Svojim proaktivnim delovanjem i odgovornim ponašanjem poslednjih osam godina, NBS uspešno održava relativnu stabilnost deviznog kursa, čak i u kriznim uslovima izazvanim širenjem korona virusa, ali i u mnogim drugim kriznim situacijama u prošlosti, kojih nije bilo malo, izavanih ili rizicima iz međunarodnog okruženja (poput Brexita, kraha na berzama, velikih turbulencija na međunarodnim finansijskim i robnim tržištima i sl.) ili nasleđenim problemima.

Uprkos svim izazovima, NBS je uspela da postigne i očuva relativnu stabilnost deviznog kursa uz istovremeno značajno povećanje deviznih rezervi u odnosu na njihov nivo iz 2012. godine. U periodima preovlađujućih aprecijacijskih pritisaka, koji su poslednjih godina rezultat jačanja makroekonomskih pokazatelja naše zemlje, NBS je delujući proaktivno – kupovala devize, uvećavajući na taj način devizne rezerve i stvarajući zdravu osnovu za potencijalne turbulencije u budućnosti. Od aprila 2017. do kraja 2019. godine u neto iznosu smo kupili preko 5,3 milijardi evra, što je rezultiralo rastom deviznih rezervi na rekordno visoke nivoe, jačajući na taj način otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja.

Sve ovo postignuto je uz velike napore NBS, čiji rezultati se ogledaju u postignutnoj stabilnosti na svim segmentima finansijskog tržišta, što doprinosi atraktivnosti naše zemlje za strane investitore, ekonomskom rastu, ali i unapređenju kvaliteta života i rada naših građana i domaćih preduzeća. U odnosu na situaciju od pre osam godina, značajno je unapređena analiza faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja koji mogu da utiču na kretanje deviznog kursa, kao i komunikacija i saradnja sa svim tržišnim učesnicima. Zbog toga, NBS ima mogućnost da na deviznom tržištu reaguje proaktivno i odmereno, uz manje iznose kupljenih ili prodatih deviza, što u slučaju pritisaka ka slabljenju domaće valute znači manje trošenje deviznih rezervi. Ovakav pristup praćenju deviznog tržišta se pokazao kao veoma uspešna strategija u postizanju i očuvanju njegove relativne stabilnosti, sa svim pozitivnim implikacijama koje to nosi za domaću ekonomiju.

Bruto devizne rezerve NBS na kraju septembra ove godine iznosile su 13 milijardi evra i njima se pokriva šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Ovo pokazuje da NBS ima i više nego dovoljan iznos deviznih rezervi koje predstavljaju garant finansijske stabilnosti, a koje su u prethodnim godinama uvećavane na najzdraviji način – adekvatnim aktivnostima NBS na međubankarskom deviznom tržištu.

U uslovima koji kreiraju pritiske ka slabljenju domaće valute, poput aktuelne neizvesnosti u međunarodnom okruženju usled globalne pandemije, NBS razborito i oprezno koristi prethodno uvećane devizne rezerve. U prvih devet meseci ove godine NBS je na domaćem međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 1.635 mln evra, dok je u prvih devet meseci prošle godine, kada su bili prisutni strukturni aprecijacijski pritisci, neto kupila 2.105 mln evra, odnosno u celoj prošloj godini neto je kupila 2.695 mln evra. Dakle, samo u prošloj godini NBS je neto kupila više nego što je prodala u ovoj godini. O umerenosti korišćenja deviznih rezervi NBS u aktuelnom ambijentu korona-krize govori i podatak da je Hrvatska narodna banka od 9. marta do početka jula neto prodala bankama 2,7 milijardi evra – dakle značajno veći iznos u kraćem vremenskom periodu.

Od samog početka korona-krize, značajno pre drugih centralnih banaka, naročito iz regiona, NBS je delovala svojim merama monetarne i devizne politike kako bi poslala jasan signal stabilnosti svim ekonomskim subjektima koji žive i/ili rade u Srbiji, ali i onima koji već godinama konstantno ulažu u Srbiju i ukazuju poverenje u napredak naše zemlje. Jasno je stavljeno do znanja da nijedan segment domaćeg finansijskog tržišta neće biti ugrožen, što je omogućeno postizanjem i održavanjem stabilnosti u prethodnim godinama. Kriza je dočekana spremno uz racionalno korišćenje dostupnih resursa.

NBS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti da prati sve relevantne faktore koji utiču na kretanja na domaćem deviznom tržištu i da po potrebi reaguje kako bi očuvala relativnu stabilnost deviznog kursa. Stabilnost, u najširem smislu te reči, nema alternativu, a garant te stabilnosti jete visok i adekvatan nivo deviznih rezervi. NBS je uz značajne napore uspela da postigne stabilnost koja je do pre samo osam godina bila gotovo nezamisliva, uspeva da je očuva uprkos brojnim izazovima i nastojaće da to radi i u narednom periodu na podjednako uspešan način kao i do sada.

Kabinet guvernera