10.10.2020.

Н1 - у вези са кретањем курса динара

Питање: У саопштењу НБС је наведено; У септембру, као и од почетка ове године, вредност динара готово је непромењена у односу на евро. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у септембру нето продала 120 милиона евра. Посматрано од почетка године Народна банка Србије је ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1.635 милиона евра.

До које границе је НБС спремна да брани курс динара у сличају да се појачане глобалне неизвесности изазване пандемијом наставе и у наредном периоду. Да ли би у тим случају, и у којој мери, могло да дође до слабљења динара?

 

Одговор: Народна банка Србије не брани ниједан ниво девизног курса, нити има квантитативни циљ по питању девизних интервенција. Активности НБС на девизном тржишту спроводе се са циљем очувања стабилности, која је у нарочитом фокусу у периоду појачане неизвесности на међународним тржиштима, попут актуелног амбијента кризе изазване пандемијом COVID-19. Изузетан значај за нормално и несметано функционисање економије у таквом амбијенту представља јасан сигнал који НБС упућује свим економским субјектима – стабилност ни у ком тренутку неће бити доведена у питање. Управо је то разлог због којег Србија, за разлику од других регионалних или земаља у развоју, током ове године није искусила значајан излазак страних портфолио инвеститора са домаћег финансијског тржишта.

Добро је познато да очување релативне стабилности девизног курса има веома значајну улогу у домаћој економији и остваривању основних циљева НБС – ценовне и финансијске стабилности, у амбијенту још увек повећаног степена евроизације домаће економије. Својим проактивним деловањем и одговорним понашањем последњих осам година, НБС успешно одржава релативну стабилност девизног курса, чак и у кризним условима изазваним ширењем корона вируса, али и у многим другим кризним ситуацијама у прошлости, којих није било мало, изаваних или ризицима из међународног окружења (попут Бреxита, краха на берзама, великих турбуленција на међународним финансијским и робним тржиштима и сл.) или наслеђеним проблемима.

Упркос свим изазовима, НБС је успела да постигне и очува релативну стабилност девизног курса уз истовремено значајно повећање девизних резерви у односу на њихов ниво из 2012. године. У периодима преовлађујућих апрецијацијских притисака, који су последњих година резултат јачања макроекономских показатеља наше земље, НБС је делујући проактивно – куповала девизе, увећавајући на тај начин девизне резерве и стварајући здраву основу за потенцијалне турбуленције у будућности. Од априла 2017. до краја 2019. године у нето износу смо купили преко 5,3 милијарди евра, што је резултирало растом девизних резерви на рекордно високе нивое, јачајући на тај начин отпорност домаћег финансијског система на шокове из међународног окружења.

Све ово постигнуто је уз велике напоре НБС, чији резултати се огледају у постигнутној стабилности на свим сегментима финансијског тржишта, што доприноси атрактивности наше земље за стране инвеститоре, економском расту, али и унапређењу квалитета живота и рада наших грађана и домаћих предузећа. У односу на ситуацију од пре осам година, значајно је унапређена анализа фактора из домаћег и међународног окружења који могу да утичу на кретање девизног курса, као и комуникација и сарадња са свим тржишним учесницима. Због тога, НБС има могућност да на девизном тржишту реагује проактивно и одмерено, уз мање износе купљених или продатих девиза, што у случају притисака ка слабљењу домаће валуте значи мање трошење девизних резерви. Овакав приступ праћењу девизног тржишта се показао као веома успешна стратегија у постизању и очувању његове релативне стабилности, са свим позитивним импликацијама које то носи за домаћу економију.

Бруто девизне резерве НБС на крају септембра ове године износиле су 13 милијарди евра и њима се покрива шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама. Ово показује да НБС има и више него довољан износ девизних резерви које представљају гарант финансијске стабилности, а које су у претходним годинама увећаване на најздравији начин – адекватним активностима НБС на међубанкарском девизном тржишту.

У условима који креирају притиске ка слабљењу домаће валуте, попут актуелне неизвесности у међународном окружењу услед глобалне пандемије, НБС разборито и опрезно користи претходно увећане девизне резерве. У првих девет месеци ове године НБС је на домаћем међубанкарском девизном тржишту нето продала 1.635 млн евра, док је у првих девет месеци прошле године, када су били присутни структурни апрецијацијски притисци, нето купила 2.105 млн евра, односно у целој прошлој години нето је купила 2.695 млн евра. Дакле, само у прошлој години НБС је нето купила више него што је продала у овој години. О умерености коришћења девизних резерви НБС у актуелном амбијенту корона-кризе говори и податак да је Хрватска народна банка од 9. марта до почетка јула нето продала банкама 2,7 милијарди евра – дакле значајно већи износ у краћем временском периоду.

Од самог почетка корона-кризе, значајно пре других централних банака, нарочито из региона, НБС је деловала својим мерама монетарне и девизне политике како би послала јасан сигнал стабилности свим економским субјектима који живе и/или раде у Србији, али и онима који већ годинама константно улажу у Србију и указују поверење у напредак наше земље. Јасно је стављено до знања да ниједан сегмент домаћег финансијског тржишта неће бити угрожен, што је омогућено постизањем и одржавањем стабилности у претходним годинама. Криза је дочекана спремно уз рационално коришћење доступних ресурса.

НБС ће и у наредном периоду, као и до сада, наставити да прати све релевантне факторе који утичу на кретања на домаћем девизном тржишту и да по потреби реагује како би очувала релативну стабилност девизног курса. Стабилност, у најширем смислу те речи, нема алтернативу, а гарант те стабилности јете висок и адекватан ниво девизних резерви. НБС је уз значајне напоре успела да постигне стабилност која је до пре само осам година била готово незамислива, успева да је очува упркос бројним изазовима и настојаће да то ради и у наредном периоду на подједнако успешан начин као и до сада.

Кабинет гувернера