12.04.2021.

Guverner Jorgovanka Tabaković učestvovala na konferenciji s guvernerima centralnih banaka i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope

Guverner Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, danas je, s guvernerima centralnih banaka i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, učestvovala na virtuelnoj konferenciji koju je organizovao Alfred Kamer, direktor Sektora za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda.

Tokom skupa na visokom nivou analizirane su mere koje su vlade i centralne banke preduzimale kao odgovor na pandemiju i diskutovalo se o politikama kojima se podržava ubrzanje oporavka ekonomija uz minimiziranje srednjoročnih posledica od krize. Ocenjeno je da su primenjene efikasne mere ekonomske politike znatno ublažile negativne uticaje pandemije na nacionalne privrede. Odgovor ekonomskih politika bez presedana pomogao je u zaštiti privredne strukture, čime je sačuvana dobra osnova za brže vraćanje na pretkrizni nivo, koje se očekuje u toku ove i naredne godine. Programi za očuvanje radnih mesta koji su sprovedeni u velikom broju zemalja doprineli su očuvanju miliona radnih mesta.

Takođe, prezentovani su ekonomski izgledi i izazovi za Evropu za naredni period, u kojem pandemija i dalje predstavlja izazov. Zaključeno je da su proizvodnja i distribucija vakcina prioritet ove godine i da je ubrzanje procesa vakcinacije ključni preduslov za brži oporavak. Prioritet je i stvaranje mogućnosti za oporavak nakon pandemije uz što manje posledica. Kako se ekonomije budu vraćale „novoj normalnosti”, politike će ponovo biti fokusirane na strukturne izazove koji su prethodili krizi ili su krizom pogoršani.

Kabinet guvernera