12.04.2021.

Гувернер Јоргованка Табаковић учествовала на конференцији с гувернерима централних банака и министрима финансија земаља средње, источне и југоисточне Европе

Гувернер Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, данас је, с гувернерима централних банака и министрима финансија земаља средње, источне и југоисточне Европе, учествовала на виртуелној конференцији коју је организовао Алфред Камер, директор Сектора за Европу Међународног монетарног фонда.

Током скупа на високом нивоу анализиране су мере које су владе и централне банке предузимале као одговор на пандемију и дискутовало се о политикама којима се подржава убрзање опоравка економија уз минимизирање средњорочних последица од кризе. Оцењено је да су примењене ефикасне мере економске политике знатно ублажиле негативне утицаје пандемије на националне привреде. Oдговор економских политикa без преседана помогао je у заштити привредне структуре, чиме је сачувана добра основа за брже враћање на преткризни ниво, које се очекује у току ове и наредне године. Програми за очување радних места који су спроведени у великом броју земаља допринели су очувању милиона радних места.

Такође, презентовани су економски изгледи и изазови за Европу за наредни период, у којем пандемија и даље представља изазов. Закључено је да су производња и дистрибуција вакцина приоритет ове године и да је убрзање процеса вакцинације кључни предуслов за бржи опоравак. Приоритет је и стварање могућности за опоравак након пандемије уз што мање последица. Како се економије буду враћале „новој нормалности”, политике ће поново бити фокусиране на структурне изазове који су претходили кризи или су кризом погоршани.

Кабинет гувернера