18.06.2021.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio Srbiji novi program saradnje savetodavnog karaktera – još jedna potvrda kredibilne ekonomske politike

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda na sednici održanoj 18. juna odobrio je Republici Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI). Kao i prethodni, i novi program je savetodavnog karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

„Novi program se nadovezuje na prethodni, koji je uspešno završen u januaru ove godine, i predstavlja nastavak saradnje kroz partnerski odnos koji Srbija ima s Međunarodnim monetarnom fondom. Program predstavlja i potvrdu da Srbija vodi uspešnu i kredibilnu ekonomsku politiku, koju prepoznaje i jedna od najznačajnijih međunarodnih finansijskih institucija”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Cilj savetodavnog programa jeste podrška bržem privrednom oporavku Republike Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

Prioritetne reforme koje su sadržane u programu odražavaju politiku i agendu nosilaca ekonomske politike u Srbiji. To uključuje učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

„I u narednom periodu naši prioriteti ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan privredni rast, uz dalji rast životnog standarda građana”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima će se ocenjivati njegovo sprovođenje. Uspešan završetak svakog od pojedinačnih razmatranja biće signal posvećenosti Srbije kontinuitetu sprovođenja snažnih makroekonomskih politika i strukturnih reformi.

Instrument za koordinaciju politike predstavlja mehanizam podrške Međunarodnog monetarnog fonda zemljama članicama, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Namenjen je zemljama posvećenim reformama, a dogovara se radi podržavanja odgovarajućeg ekonomskog programa, kada zemlja nema tekućih ni potencijalnih platnobilansnih problema.

Kabinet guvernera