15.07.2021.

Sve veći broj korisnika internet plaćanja i prodaje na rate domaćom Dina karticom

Narodna banka Srbije obaveštava javnost da se domaća Dina kartica trenutno prihvata u 1.200 internet prodavnica u Srbiji, a svakog meseca broj korisnika koji plaćaju domaćom karticom na internetu konstantno raste.

U internet prodavnicama gde je omogućeno plaćanje Dina karticom mogu se nabaviti knjige, tehnička roba, avionske i autobuske karte, ulaznice za različite događaje, igračke, odeća, obuća, kao i razne usluge poput hotelskih usluga, usluga turističkih agencija, specijalnih bolnica – banja, cvećara i dr., a može se obaviti i svakodnevna kupovina kod najvećih trgovinskih maloprodajnih lanaca u zemlji (Maksi, Merkator S i Univereksport).

Pored navedenog, Dina karticom se preko interneta mogu platiti komunalne usluge – Infostan, usluge mobilnih i kablovskih operatera (MTS, A1 Srbija, Telenor Srbija i SBB), kao i naknade za usluge državnih agencija i institucija, poput Agencije za privredne registre – portal eUprava i lokalne poreske administracije.

Spisak svih prodajnih mesta na kojima se može plaćati domaćom karticom na internetu možete pronaći na linku.


Narodna banka Srbije podseća na to da je u oktobru 2020. godine na benzinskim stanicama  NIS Petrol i Gazprom omogućena usluga podizanja gotovine uz kupovinu – svi korisnici Dina kartica mogu bez naknade da podignu do 5.000 dinara. U prethodnom periodu, obavljeno je preko 30.000 podizanja gotovine Dina karticom uz kupovinu na benzinskim stanicama. Broj ovih transakcija se povećava iz meseca u mesec, tj. ova usluga postaje sve popularnija kod korisnika Dina kartica. Najveći broj transakcija je izvršen na prodajnim mestima u područjima gde je mreža bankomata manje razvijena, što govori o posebnoj važnosti ove usluge za manje razvijena područja, što je i bio jedan od razloga zbog kojih je Narodna banka Srbije omogućila ovaj servis.

Na preko 5.000 prodajnih mesta širom Srbije, korisnici debitnih Dina kartica Banke Poštanska štedionica, mogu plaćati na odloženo do šest mesečnih rata bez naknada i kamate, a među njima su Maksi, Tempo, Merkator S, Roda, Idea, kao i veliki broj prodavnica nameštaja, sportske opreme, odeće, obuće i dr. Broj prodajnih mesta koja nude navedenu uslugu takođe stalno raste.

Plaćanje na rate debitnom Dina karticom prava je zamena za ček, odnosno ima sve prednosti plaćanja koje imaju i čekovi, ali je znatno brže i jednostavnije, a broj rata korisnik određuje sam prilikom kupovine.

Za više informacija i potpun spisak trgovaca koji omogućavaju plaćanja na rate debitnom Dina karticom, posetite sajt Banke Poštanska štedionica.

Takođe, Banka Inteza je omogućila kupovinu na rate za svoje korisnike debitnih Dina kartica, koji sada mogu plaćati na odloženo i do 12 mesečnih rata, na preko 9.000 prodajnih mesta širom Srbije. Za više informacija o mogućnosti plaćanja na rate debitnom Dina karticom, posetite sajt Banke Inteza.

Za više informacija o nacionalnoj kartici pozivamo vas da posetite internet prezentaciju sistema DinaCard.

Kabinet guvernera