15.07.2021.

Све већи број корисника интернет плаћања и продаје на рате домаћом Дина картицом

Народна банка Србије обавештава јавност да се домаћа Дина картица тренутно прихвата у 1.200 интернет продавница у Србији, а сваког месеца број корисника који плаћају домаћом картицом на интернету константно расте.

У интернет продавницама где је омогућено плаћање Дина картицом могу се набавити књиге, техничка роба, авионске и аутобуске карте, улазнице за различите догађаје, играчке, одећа, обућа, као и разне услуге попут хотелских услуга, услуга туристичких агенција, специјалних болница – бања, цвећара и др., а може се обавити и свакодневна куповина код највећих трговинских малопродајних ланаца у земљи (Макси, Меркатор С и Универекспорт).

Поред наведеног, Дина картицом се преко интернета могу платити комуналне услуге – Инфостан, услуге мобилних и кабловских оператера (МТС, А1 Србија, Теленор Србија и СББ), као и накнаде за услуге државних агенција и институција, попут Агенције за привредне регистре – портал еУправа и локалне пореске администрације.

Списак свих продајних места на којима се може плаћати домаћом картицом на интернету можете пронаћи на линку.


Народна банка Србије подсећа на то да је у октобру 2020. године на бензинским станицама  НИС Петрол и Газпром омогућена услуга подизања готовине уз куповину – сви корисници Дина картица могу без накнаде да подигну до 5.000 динара. У претходном периоду, обављено је преко 30.000 подизања готовине Дина картицом уз куповину на бензинским станицама. Број ових трансакција се повећава из месеца у месец, тј. ова услуга постаје све популарнија код корисника Дина картица. Највећи број трансакција је извршен на продајним местима у подручјима где је мрежа банкомата мање развијена, што говори о посебној важности ове услуге за мање развијена подручја, што је и био један од разлога због којих је Народна банка Србије омогућила овај сервис.

На преко 5.000 продајних места широм Србије, корисници дебитних Дина картица Банке Поштанска штедионица, могу плаћати на одложено до шест месечних рата без накнада и камате, а међу њима су Mакси, Темпо, Меркатор С, Рода, Идеа, као и велики број продавница намештаја, спортске опреме, одеће, обуће и др. Број продајних места која нуде наведену услугу такође стално расте.

Плаћање на рате дебитном Дина картицом права је замена за чек, односно има све предности плаћања које имају и чекови, али је знатно брже и једноставније, а број рата корисник одређује сам приликом куповине.

За више информација и потпун списак трговаца који омогућавају плаћања на рате дебитном Дина картицом, посетите сајт Банке Поштанскa штедионицa.

Такође, Банка Интеза је омогућила куповину на рате за своје кориснике дебитних Дина картица, који сада могу плаћати на одложено и до 12 месечних рата, на преко 9.000 продајних места широм Србије. За више информација о могућности плаћања на рате дебитном Дина картицом, посетите сајт Банке Интеза.

За више информација о националној картици позивамо вас да посетите интернет презентацију система DinaCard.

Кабинет гувернера