12.11.2021.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 16,3 milijarde evra (16.277,8 miliona evra). Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 145 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve su u protekloj godini dana (u odnosu na kraj oktobra 2020. godine) povećane za 3,2 milijarde evra. Na kraju oktobra bruto devizne rezerve bile su za 524,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, dok su neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile 13,9 milijardi evra i bile su manje za 387,1 milion evra nego na kraju prethodnog meseca.

Smanjenje deviznih rezervi u oktobru rezultat je pre svega neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i izmirenja drugih deviznih obaveza (u ukupnom iznosu od 317,8 miliona evra), zatim aktivnosti Narodne banke Srbije radi očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu (neto odliv deviza – 115,0 miliona evra), kao i uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu obavezne devizne rezerve (neto odliv 99,9 miliona evra).

Prilivi u devizne rezerve po osnovu donacija, efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima bili su veći od ostalih odliva za 8,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 593,6 miliona evra i bio je za 15,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.296,0 miliona evra.

U oktobru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 140,0 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 960,0 miliona evra.

Kabinet guvernera