20.12.2021.

Narodna banka Srbije uspešno okončala još jednu etapu saradnje sa Evropskom unijom u okviru IPA regionalnog projekta

Narodna banka Srbije je s partnerima iz Evropskog sistema centralnih banaka i regiona uspešno okončala još jedan projekat pod okriljem IPA pretpristupnih fondova Evropske unije. U prethodna 33 meseca Bundesbanka je, zajedno sa 19 centralnih banaka Evropskog sistema centralnih banaka, Evropskom centralnom bankom i Evropskom komisijom, sprovela projekat „Program za jačanje kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana u okviru integracija u Evropski sistem centralnih banaka”, koji je za cilj imao dalje unapređenje usklađivanja s regulativom i standardima Evropske unije i međunarodnim standardima jačanjem funkcija centralnih banaka i sistema bankarskog nadzora na Zapadnom Balkanu. I pored pandemije virusa korona, svi projektni ciljevi su ispunjeni, a Narodna banka Srbije je učešćem u ovom projektu još jednom pokazala čvrstu opredeljenost evropskim vrednostima i standardima centralnog bankarstva koji vladaju u Evropskoj uniji.
Projekat je obuhvatio brojne aktivnosti u oblastima bankarske supervizije, finansijske stabilnosti, zaštite korisnika i finansijske inkluzije, restrukturiranja, monetarne politike, platnih sistema, statistike, usklađenosti i evropskih integracija, politike upravljanja, računovodstva i interne revizije. Sprovedenim projektnim aktivnostima – seminari, radionice, bilateralne mere i stažiranja zaposlenih – dodatno su ojačani institucionalni kapaciteti, izrada akcionih planova i smernica, ali i saradnja između kolega, centralnih bankara, koji spremniji dočekuju sve buduće izazove u domaćem i međunarodnom okruženju.

Centralne banke danas imaju još značajniju i složeniju ulogu u očuvanju finansijske stabilnosti, a saradnja i razmena iskustava znatno doprinose davanju adekvatnog odgovora svim globalnim izazovima s kojima se suočavamo. Projekti ovog tipa dvosmernog su karaktera, gde učesnici uče jedni od drugih kroz diskusiju o pitanjima od zajedničkog interesa, uz zajednički imenitelj u vidu dostizanja standarda i budućeg članstva u Evropskoj uniji.

Ovim projektom Narodna banka Srbije dodatno je ojačala svoj pregovarački kapacitet u okviru 11 pregovaračkih poglavlja u kojima ima važnu ulogu.

 

Kabinet guvernera