11.03.2022.

Narodna banka Srbije obeležava Nedelju francuskog jezika i frankofonije i Svetsku nedelju novca

Narodna banka Srbije od 12. do 20. marta obeležava Nedelju francuskog jezika i frankofonije u okviru manifestacije „Mart – mesec frankofonije”. Tim povodom, zainteresovani posetioci će od 12. marta moći na poddomenu centarzaposetioce@nbs.rs da pogledaju katalog koji je ispratio izložbu „Centralne banke Srbije i Francuske u vreme Prvog svetskog rata”, kao i video materijal ovoj saradnji.

Narodna banka Srbije od 21. do 27. marta obeležava i Svetsku nedelju novca. Svetska nedelja novca, koja se ove godine obeležava po deseti put, predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti. Aktivnosti u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta.

Ove godine, Narodna banka Srbije će putem video-sadržaja predstaviti znamenite ličnosti na našim opticajnim novčanicama u želji da podseti javnost na nemerljiv doprinos koji su te ličnosti svetskog glasa dale našem kulturno-istorijskom nasleđu. Video-sadržaj će biti dostupan od 21. marta na poddomenu Centra za posetioce narodne banke Srbije: centarzaposetioce@nbs.rs. Takođe, 23. marta, u prostorijama Akademije strukovnih studija „Zapadna Srbija” u Valjevu biće organizovana radionica „Moj budžet i ja”, kao i turnir u edukativnoj igri „Finansije za kasnije”. Studenti Akademije biće u prilici da analiziranjem pojmova kao što su trošenje, zaduživanje i štednja nauče kako da razumnije upravljaju svojim novcem i kako da preciznije kreiraju svoj budžet.

Centar za posetioce