06.07.2022.

Guverner Jorgovanka Tabaković na sastancima povodom obeležavanja 30 godina Konstituence Švajcarske u Međunarodnom monetarnom fondu

Guverner Jorgovanka Tabaković učestvovala je u ponedeljak, 4. jula na sastancima Konstituence Švajcarske u Međunarodnom monetarnom fondu i Grupaciji Svetske banke. Sastanci su održani u Bad Ragazu, u Švajcarskoj, u okviru obeležavanja 30 godina zajedničkog rada Konstituence.

Na sastanku koji je vodila gospođa Kristalina Georgijeva, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, na temu globalnih ekonomskih izgleda, fragmentacije i neizvesnosti, razmatrani su brojni aktuelni izazovi i moguće politike i u kratkom, i u dugom roku. Gospođa Georgijeva govorila je o politikama koje bi obezbedile održiv rast u narednom periodu u uslovima koje karakterišu aktuelna kretanja na tržištima hrane i energenata, zatezanje finansijskih uslova i reakcije fiskalnom politikom, dok je fragmentacija sve izraženija. Guverner Jorgovanka Tabaković govorila je o neophodnosti koordinisanog delovanja na globalnom nivou, transparentnoj komunikaciji i očuvanju poverenja u nosioce politika, za šta je neophodno čuvanje ukupne stabilnosti dobro odmerenim aktivnostima.

Obraćajući se na sastanku Konstituence, guverner Jorgovanka Tabaković je rekla da značaj jubileja pojačava svest da su okolnosti u kojima smo u proteklih 30 godina živeli, radili i mnogo toga uradili bile prilično izazovne. „Iza nas su tri decenije velikih, možda i tektonskih promena u brojnim oblastima ekonomije, nauke, politike... Iza nas su velike promene u društvu, kojima smo i sami doprinosili. Ja znam da je svako od nas za svoj narod, region i svet želeo najbolje i radio da se to najbolje ostvari”, ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Naglasila je i da se saradnja Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom odvija kroz partnerski odnos i da doprinosi ostvarivanju ciljeva ekonomske politike naše zemlje. „Pravovremenim i koordinisanim aktivnostima predsednika države, Vlade i Narodne banke Srbije očuvana je makroekonomska stabilnost i zabeležen je snažan rast, čemu su, pored obimnog paketa mera, doprinele i dobre makroekonomske osnove s kojima smo dočekali krizu izazvanu pandemijom”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Govoreći o aktuelnom trenutku, ona je istakla da se obezbeđenje energetske stabilnosti, stabilnosti tržišta hrane i s njima povezano rešavanje inflacije na globalnom nivou, kao i upravljanje rizicima od mogućih zaokreta u tokovima kapitala i rastućih pritisaka na javni dug i na platne bilanse velikog broja zemalja, nameću kao prioritet. Izdvojila je dva pravca delovanja ekonomske politike na dug rok:

  • Prvi je nastavak odgovorne ekonomske politike, uz neophodnu kvalitetnu sinergiju monetarne i fiskalne politike;
  • Drugi pravac delovanja jeste diversifikacija – od tržišta i proizvoda, preko izvora finansiranja investicija i oblasti u koje se investira, do izvora snabdevanja energentima.

Ona je zaključila da se uprkos izazovima ne sme pomeriti fokus s reformi, ulaganja u infrastrukturu i ljudski kapital i međunarodnu saradnju. „Srbija će ostati važan faktor regionalne povezanosti kroz brojne inicijative koje smo pokrenuli, poput 'Otvorenog Balkana'. Srbija će ostati pouzdan partner za saradnju i u okviru naše Konstituence. Srbija je zemlja prirodnih lepota, pametnih ljudi i velikih dela. U meri u kojoj svakoj zemlji pojedinačno bude dobro, možemo stvoriti osnove za još veći zajednički prosperitet”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

U organizaciji Konstituence održan je i seminar na visokom nivou na temu digitalizacije i održivog finansiranja. Govoreći o značaju održivih finansija, viceguverner Ana Ivković istakla je da kreatori politika u Srbiji ne samo da razumeju značaj Zelene agende i održivog finansiranja već su brojne strateške aktivnosti uveliko sprovedene. Posebno je istaknuto to što je Republika Srbija u septembru 2021. godine emitovala prvu zelenu evroobveznicu na međunarodnom finansijskom tržištu po najnižoj kuponskoj stopi ikada zabeleženoj od 1,00%. Time je Srbija praktično postala jedina evropska država van Evropske unije koja je emitovala zeleni instrument. Tražnja investitora za našom zelenom obveznicom višestruko je nadmašila ponudu, što ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije.

Republika Srbija svoje interese u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci ostvaruje preko Konstituence Švajcarske. Pored Švajcarske i Srbije, u Konstituenci se nalaze još i Poljska, Kazahstan, Azerbejdžan, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgizija i Uzbekistan.

Kabinet guvernera