26.08.2022.

Sva osiguravajuća društva obavestila Narodnu banku Srbije da vraćaju premiju osiguranja od autoodgovornosti na prethodni nivo

Sva društva za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti obavestila su Narodnu banku Srbije da će postupiti u skladu s dopisom regulatora i tu premiju u najkraćem roku vratiti na prethodni nivo.

Istovremeno, Narodna banka Srbije očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije od 1. avgusta, kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti znatno povećana – u proseku za oko 22%.

Narodna banka Srbije najavila je prethodno da će, u okviru svojih nadzornih ovlašćenja, pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave s naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere radi zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Kao regulator na tržištu osiguranja, Narodna banka Srbije je juče na vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja. To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija, uz dostavljanje dokumenata kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje takvih situacija u budućnosti.
Isto tako, Narodna banka Srbije je propisom predvidela viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih aktuara u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju navedenih odluka.

„Narodna banka Srbije preduzela je navedene mere u skladu s naporima svih nosilaca ekonomske politike u državi da se očuvaju stabilnost i životni standard građana u postojećim nimalo jednostavnim okolnostima. Ako svako u okviru svojih nadležnosti bude pažljivo odmeravao svoje odluke, lakše ćemo prebroditi probleme”, poručila je guverner Jorgovanka Tabaković tim povodom.

Kabinet guvernera