17.03.2023.

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju novca i Međunarodni dan frankofonije

I ove godine, Narodna banka Srbije će od 20. do 26. marta brojnim aktivnostima namenjenim mladima svih uzrasta obeležiti Svetsku nedelju novca (Global Money Week – GMW), koja se na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine obeležava svake godine u celom svetu.

U sklopu ovogodišnjeg programa, planirano je:

  • Radionice „Falsifikati”, „Moj budžet i ja” i „Znamenite ličnosti na dinarskim opticajnim novčanicama”, koje putem analize pojmova trošenja, zaduživanja i štednje, i upoznavanja sa istorijatom novca uopšte, a posebno dinara, kao i elementima zaštite novčanica od falsifikovanja, edukuju učesnike kako razumno da upravljaju svojim novcem i da planiraju budžet, ali i stiču nova znanja iz oblasti istorijata naše valute;
  • Radionica „Nemanjići – novac dinastije”, prezentacija o kovanom novcu svih predstavnika loze;
  • Održavanje turnira u edukativnoj igri „Finansije za kasnije”, koja uvodi učesnike u svet finansijskih proizvoda i planiranje finansijske budućnosti;
  • Predstavljanje ciljeva, uloge i funkcija Narodne banke Srbije – onlajn predavanje za učenike Ekonomske škole iz Subotice.

Aktivnosti će biti organizovane u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu, na Akademiji strukovnih studija „Zapadna Srbija” u Valjevu i u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije.

Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti. Aktivnosti u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta.

Narodna banka Srbije i ove godine obeležava manifestaciju Međunarodni dan frankofonije, koja se održava tokom marta. Za učenike starijih razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar” biće održana radionica „Reci mi deset reči”. Cilj radionice je da se učenici na zanimljiv i pristupačan način upoznaju s finansijskom terminologijom (novac, novčanica, lice, naličje, banka, menjačnica, dinar, evro itd.), a potom i da napišu desetak reči na francuskom jeziku iz ove oblasti.

Za učenike mlađih razreda planirana je realizacija radionice „Nacrtaj novčanicu”. Koristeći postojeće novčanice kao inspiraciju, deca ispoljavaju svoju kreativnost i originalnim rešenjima daju lični pečat izgledu novčanica.

Kabinet guvernera