17.03.2023.

Народна банка Србије обележава Светску недељу новца и Међународни дан франкофоније

И ове године, Народна банка Србије ће од 20. до 26. марта бројним активностима намењеним младима свих узраста обележити Светску недељу новца (Global Money Week – GMW), која се на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине обележава сваке године у целом свету.

У склопу овогодишњег програма, планирано је:

  • Радионице „Фалсификати”, „Мој буџет и ја” и „Знамените личности на динарским оптицајним новчаницама”, које путем анализе појмова трошења, задуживања и штедње, и упознавања са историјатом новца уопште, а посебно динара, као и елементима заштите новчаница од фалсификовања, едукују учеснике како разумно да управљају својим новцем и да планирају буџет, али и стичу нова знања из области историјата наше валуте;
  • Радионица „Немањићи – новац династије”, презентација о кованом новцу свих представника лозе;
  • Одржавање турнира у едукативној игри „Финансије за касније”, која уводи учеснике у свет финансијских производа и планирање финансијске будућности;
  • Представљање циљева, улоге и функција Народне банке Србије – онлајн предавање за ученике Економске школе из Суботице.

Активности ће бити организоване у Правно-пословној школи у Београду, на Академији струковних студија „Западна Србија” у Ваљеву и у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије.

Светска недеља новца представља глобалну акцију чији су циљеви едукација деце и омладине о новцу, штедњи, предузетништву и сличним темама путем забавних и интерактивних активности. Активности у оквиру Светске недеље новца организују школе, универзитети, министарства, централне банке и друге финансијске и образовне институције широм света.

Народна банка Србије и ове године обележава манифестацију Међународни дан франкофоније, која се одржава током марта. За ученике старијих разреда Основне школе „Владислав Рибникар” биће одржана радионица „Реци ми десет речи”. Циљ радионице је да се ученици на занимљив и приступачан начин упознају с финансијском терминологијом (новац, новчаница, лице, наличје, банка, мењачница, динар, евро итд.), а потом и да напишу десетак речи на француском језику из ове области.

За ученике млађих разреда планирана је реализација радионице „Нацртај новчаницу”. Користећи постојеће новчанице као инспирацију, деца испољавају своју креативност и оригиналним решењима дају лични печат изгледу новчаница.

Кабинет гувернера