13.04.2023.

Delegacija Republike Srbije na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke – u Srbiji sprovodimo koordinirane, dosledne i dobro osmišljene politike

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković, predstavljala je danas Srbiju na sastanku Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija deo.

Generalni zaključak svih članica Konstituence jeste da je pred nama još jedna godina velikih neizvesnosti i paralelnih globalnih izazova, koji uključuju visoku inflaciju, niži privredni rast, visok nivo duga i pooštrene globalne finansijske uslove u okolnostima izraženih geopolitičkih tenzija. U takvim uslovima multilateralna saradnja jeste važan odgovor na zajedničke izazove.

Obraćajući se prisutnima, guverner Jorgovanka Tabaković navela je nekoliko rezultata koje je Srbija ostvarila u odnosu na period pre pandemije, uprkos svim šokovima iz eksternog okruženja. Oni su najbolji pokazatelj ispravnosti politika koje su vođene u cilju očuvanja naše ekonomije.

  • Ostvarili smo kumulativan realni rast bruto domaćeg proizvoda od 9%.
  • Devizne rezerve smo povećali za blizu 60%.
  • Vrednost dinara prema evru ostala je gotovo nepromenjena tokom celog perioda.
  • Izvoz robe i usluga u 2022. godini bio je rekordan i za preko 60% viši nego u odličnoj pretkriznoj 2019. godini.
  • Rekordan priliv stranih direktnih investicija, u proseku oko 7% bruto domaćeg proizvoda. Ne samo da investitori nisu odustali od planiranog ulaganja tokom pandemije već je započeta i realizacija novih značajnih projekata.

Govoreći o reakciji Narodne banke Srbije na aktuelne globalne šokove, guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da je odgovor Narodne banke Srbije bio postepeno zatezanje monetarnih uslova, uvažavajući činjenicu da je inflacija u Srbiji u najvećoj meri uvoznog karaktera, kao i da je reč o faktorima koji dolaze sa strane ponude. I Vlada Republike Srbije preduzimala je brojne mere koje su ublažile uticaj troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja i za građane, i za privredu.

U pogledu finansijske stabilnosti, istakla je da u Srbiji imamo devet sistemski značajnih banaka, od ukupno 21 banke koje čine naš bankarski sektor, pri čemu nijednu banku ne tretiramo kao suviše malu ili neznačajnu u nadzoru za koji je nadležna isključivo Narodna banka Srbije. Domaći bankarski sektor je dokazao svoju visoku otpornost zahvaljujući visokoj likvidnosti i solventnosti, prudentnoj regulativi, dobrom nadzoru i dobrom upravljanju rizikom.

U uslovima globalizacije i isprepletanih šansi i rizika stabilnost nema alternativu, kao što ni saradnji nema alternative, jer od odluka nosilaca politika zavise naša ekonomija, radna mesta i porodice. Sudeći prema rezultatima, u Srbiji sprovodimo koordinirane, dosledne i dobro osmišljene politike i tako ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Kabinet guvernera