12.10.2023.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u septembru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra 2023. godine iznosile su 24.182,5 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U toku septembra bruto devizne rezerve povećane su za 558,8 miliona evra.
Ovim nivoom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 180,6 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.
Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 19.963,7 miliona evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca. U odnosu na kraj avgusta bile su više za 488,2 miliona evra.
Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 510,0 miliona evra). Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 124,1 milion evra.
Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi, koji su realizovani po osnovu neto otplate kredita Republike Srbije u iznosu od 94,0 miliona evra i za izmirivanje ostalih deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 92,7 miliona evra.
Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 111,4 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat jačanja dolara prema evru za oko 3,2%, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 3,7% na međunarodnom tržištu.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 462 miliona evra (promet bez Narodne banke Srbije) i bio je za 140 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovan je ukupno 5.648,1 milion evra.
U septembru, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1%.
Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 615 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 3.385 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu.

 

Kabinet guvernera