12.10.2023.

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у септембру

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају септембра 2023. године износиле су 24.182,5 милиона евра, што је највиши ниво бруто девизних резерви крајем месеца од када се прате подаци на овај начин (од 2000. године). У току септембра бруто девизне резерве повећане су за 558,8 милиона евра.
Овим нивоом девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 180,6 одсто и 6,5 месеци увоза робе и услуга, што је више него двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.
Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) износиле су 19.963,7 милиона евра, што је такође највиши ниво нето девизних резерви крајем месеца. У односу на крај августа биле су више за 488,2 милиона евра.
Повећање бруто девизних резерви у септембру првенствено је резултат интервенција Народне банке Србије куповином девиза на домаћем девизном тржишту (прилив 510,0 милиона евра). Остварени су приливи и по основу управљања девизним резервама, нето издвајања девизне обавезне резерве банака, донација, као и по другим основима у укупном износу од 124,1 милион евра.
Наведени приливи били су више него довољни да надоместе одливе из девизних резерви, који су реализовани по основу нето отплате кредита Републике Србије у износу од 94,0 милиона евра и за измиривање осталих девизних обавеза државе и по другим основима у укупном износу од 92,7 милиона евра.
На повећање девизних резерви у септембру додатно је утицао и позитиван ефекат тржишних фактора у нето износу од 111,4 милиона евра, који је у највећој мери резултат јачања долара према евру за око 3,2%, док је у супротном смеру деловало смањење цене злата за око 3,7% на међународном тржишту.
Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру износио је 462 милиона евра (промет без Народне банке Србије) и био је за 140 милиона евра мањи него у претходном месецу. У првих девет месеци ове године, у међубанкарској трговини реализован је укупно 5.648,1 милион евра.
У септембру, вредност динара према евру готово је непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,1%.
Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у септембру купила 615 милиона евра, док је од почетка године нето купила 3.385 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру у условима изражених апрецијацијских притисака на домаћем девизном тржишту.

 

Кабинет гувернера