11.12.2023.

Uspostavljen direktan platni promet između Republike Srbije i Crne Gore – izjava guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković

Čast mi je i veliko zadovoljstvo da objavim da se od danas, 11. decembra 2023. godine, transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore mogu realizovati direktno – brže, jeftinije i neposredno, jer smo uspostavili direktan platni promet između Republike Srbije i Crne Gore. Put regionalne saradnje za Narodnu banku Srbije predstavlja jedan od ključnih ciljeva, koji nastojimo da popločamo dobrim sporazumima i saradnjom. Saradnja nije moguća bez poverenja, a poverenje je nešto što se gradi i stiče godinama, i zato ga moramo dobro čuvati. Zadovoljstvo mi je što smo uspostavili intenzivnu i plodonosnu saradnju s našim dragim kolegama iz Centralne banke Crne Gore, kao i da se saradnja između Crne Gore i Srbije na svim poljima intenzivirala nakon susreta predsednika dveju država Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića. Rezultat saradnje dveju centralnih banaka objavljujem danas, ali iza ovog projekta stoje meseci napornog zajedničkog rada.

Sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama, i do danas je u njemu učestvovalo dvanaest poslovnih banaka s teritorije Republike Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka s teritorije Bosne i Hercegovine. Na moje veliko zadovoljstvo, Universal Capital Bank AD Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u Međunarodnom kliring sistemu Narodne banke Srbije. Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku s teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama Narodne banke Srbije i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva, koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima.

Svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima – jednom povezana infrastruktura omogućiće još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet. Imajući u vidu sve prednosti, koristim priliku da ohrabrim i pozovem i druge banke s teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama Narodne banke Srbije (a upoznati smo da interesovanja već ima) i iskoriste prednosti koje on pruža:

  • Učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova;
  • Izvršavanje transakcija između banaka s teritorije zemalja regiona omogućeno je po znatno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni;
  • Narodna banka Srbije kao operator Međunarodnog kliring sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke s teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno – odnosno centralnim bankama i bankama s teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade;
  • Na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen je ne samo direktan platni promet sa Srbijom već i s građanima i privredom Bosne i Hercegovine.

Banke učesnice u Međunarodnom kliring sistemu Narodne banke Srbije s teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije putem saradnje s poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospešuje ekonomski i razvojni potencijal između nas i naših prijatelja – Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i između njih međusobno. Ovaj potencijal posebno je uočljiv ako se uzme u obzir značajan obim trgovinske razmene između zemalja u okruženju – i u uvozu i u izvozu. Priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama Narodne banke Srbije doprineće ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja.

Uspeh ne dolazi lako, ali kada stigne, njegovi plodovi lako ostave u senci obim uloženih napora. Zbog toga naglašavam da u ovakvim, rekla bih, istorijskim trenucima, kada objavljujemo velike uspehe, ne smemo zaboraviti na ogromnu volju, rad i zalaganje svih onih koji iza ovih uspeha stoje. Zahvaljujući dugogodišnjem posvećenom radu, ponosno možemo da kažemo da je Narodna banka Srbije pokretač promena na tržištu platnih usluga i da svojim delovanjem omogućava brojne koristi za građane i privredu naše zemlje, a u ovom slučaju i zemalja u regionu. Konačno, nadam se da će regionalna saradnja biti nastavljena u istom duhu radi ispunjenja važnog cilja svih nas u centralnim bankama, a to je povezivanje i stvaranje kvalitetnijeg života za naše građane i privredu, posebno ako se ima u vidu naša istorijska, kulturološka i geografska povezanost.

Na kraju, želim svima da čestitam i poželim još mnogo uspeha ovakvih razmera u budućnosti!            

Guverner Jorgovanka Tabaković