11.12.2023.

Успостављен директан платни промет између Републике Србије и Црне Горе – изјава гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић

Част ми је и велико задовољство да објавим да се од данас, 11. децембра 2023. године, трансакције између грађана и привреде Републике Србије и Црне Горе могу реализовати директно – брже, јефтиније и непосредно, јер смо успоставили директан платни промет између Републике Србије и Црне Горе. Пут регионалне сарадње за Народну банку Србије представља један од кључних циљева, који настојимо да поплочамо добрим споразумима и сарадњом. Сарадња није могућа без поверења, а поверење је нешто што се гради и стиче годинама, и зато га морамо добро чувати. Задовољство ми је што смо успоставили интензивну и плодоносну сарадњу с нашим драгим колегама из Централне банке Црне Горе, као и да се сарадња између Црне Горе и Србије на свим пољима интензивирала након сусрета председника двеју држава Александра Вучића и Јакова Милатовића. Резултат сарадње двеју централних банака објављујем данас, али иза овог пројекта стоје месеци напорног заједничког рада.

Са циљем омогућавања ефикаснијег и јефтинијег извршавања платних трансакција у еврима за становништво и привреду, Народна банка Србије обавља функцију оператора Међубанкарског и Међународног клиринг система у девизама, и до данас је у њему учествовало дванаест пословних банака с територије Републике Србије, Народна банка Србије и седам пословних банака с територије Босне и Херцеговине. На моје велико задовољство, Universal Capital Bank AD Podgorica – банка која послује на територији Црне Горе, препознала је значај и бројне предности које овај систем пружа и исказала интересовање за учешће у Међународном клиринг систему Народне банке Србије. Од данас, Universal Capital Bank AD Podgorica представља прву банку с територије Црне Горе која је учесник у Међународном клиринг систему у девизама Народне банке Србије и она ће имати могућност да, за разлику од алтернативних путева, који су најчешће спори и скупи, својим клијентима понуди извршавање трансакција у еврима истог дана, а са знатно нижим трошковима.

Сваки вид повезивања у финансијском систему може бити само од користи нашим државама и грађанима – једном повезана инфраструктура омогућиће још већу размену добара и услуга, а подршку и ослонац тој размени треба да представља и ефикасан платни промет. Имајући у виду све предности, користим прилику да охрабрим и позовем и друге банке с територије Црне Горе да се укључе у Међународни клиринг систем у девизама Народне банке Србије (а упознати смо да интересовања већ има) и искористе предности које он пружа:

  • Учесници имају могућност да за своје клијенте у току истог дана изврше трансакције за налоге који се пошаљу до 14 часова;
  • Извршавање трансакција између банака с територије земаља региона омогућено је по знатно повољнијим условима у односу на алтернативне начине плаћања који су тренутно доступни;
  • Народна банка Србије као оператор Међународног клиринг система све активности за друге централне банке и банке с територије других земаља учесница у овом систему обавља потпуно бесплатно – односно централним банкама и банкама с територије друге државе учеснице у систему не наплаћује никакве накнаде;
  • На овај начин грађанима и привреди Црне Горе омогућен је не само директан платни промет са Србијом већ и с грађанима и привредом Босне и Херцеговине.

Банке учеснице у Међународном клиринг систему Народне банке Србије с територија Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Србије путем сарадње с пословним клијентима посредују у међународној трговини, тако да се на овај начин поспешује економски и развојни потенцијал између нас и наших пријатеља – Црне Горе и Босне и Херцеговине, али и између њих међусобно. Овај потенцијал посебно је уочљив ако се узме у обзир значајан обим трговинске размене између земаља у окружењу – и у увозу и у извозу. Прикључење Централне банке Црне Горе у Међународни клиринг у девизама Народне банке Србије допринеће остварењу дугогодишњег циља регионалних економских интеграција и остварењу интереса привреде и грађана наших земаља.

Успех не долази лако, али када стигне, његови плодови лако оставе у сенци обим уложених напора. Због тога наглашавам да у оваквим, рекла бих, историјским тренуцима, када објављујемо велике успехе, не смемо заборавити на огромну вољу, рад и залагање свих оних који иза ових успеха стоје. Захваљујући дугогодишњем посвећеном раду, поносно можемо да кажемо да је Народна банка Србије покретач промена на тржишту платних услуга и да својим деловањем омогућава бројне користи за грађане и привреду наше земље, а у овом случају и земаља у региону. Коначно, надам се да ће регионална сарадња бити настављена у истом духу ради испуњења важног циља свих нас у централним банкама, а то је повезивање и стварање квалитетнијег живота за наше грађане и привреду, посебно ако се има у виду наша историјска, културолошка и географска повезаност.

На крају, желим свима да честитам и пожелим још много успеха оваквих размера у будућности!            

Гувернер Јоргованка Табаковић