12.12.2023.

Sto pedeset godina od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute

Država Srbija danas obeležava značajan događaj u svojoj ekonomskoj istoriji – 150. godišnjicu srpskog dinara kao nacionalne valute.

Putovanje srpskog dinara počelo je 12. decembra 1873, kada je dinar postao zvanični srpski novac usvajanjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete, odnosno kada je uveden kao zvanična valuta Kneževine Srbije.

Ovaj jubilej predstavlja ne samo značajno istorijsko dostignuće već služi i kao svedočanstvo o postojanosti i otpornosti ekonomije naše zemlje.

Tokom 150 godina dinar je bio svedok transformacije Srbije, od kneževine u kraljevinu, turbulentnih vremena zajedničke države Jugoslavije i moderne Republike Srbije. Na ovom putu srpski dinar je ostao konstanta i simbol napretka našeg naroda, odraz našeg nacionalnog identiteta i nasleđa. Novčanice i kovani novac nose slike naših istorijskih ličnosti, znamenitosti i kulturnih simbola, upućujući na našu bogatu istoriju i kulturnu baštinu. Oni služe kao podsetnik na naša kolektivna dostignuća i vrednosti koje nas definišu kao narod.

Proslavljajući ovaj jubilej, s ponosom ističem postojanost naše valute tokom poslednje decenije – danas je dinar simbol monetarne i opšte ekonomske stabilnosti Srbije, valuta koja privlači ulaganje sve većeg broja investitora iz različitih delova sveta. Od kada sam 2012. godine došla na čelo Narodne banke Srbije, stabilnost dinara nema alternativu, jer je to tačka u kojoj se susreću interesi svih ekonomskih činilaca – građana i preduzeća, uvoznika i izvoznika, ulagača i štediša, korisnika kredita, ali iznad svega naše države. Održati njegovu stabilnost u deceniji prožetoj brojnim globalnim neizvesnostima nije bio nimalo lak zadatak, ali je to Narodna banka Srbije uspela i sada je stabilnost dinara njen zaštitni znak”, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković. „Posvećenost održavanju stabilnosti cena, obezbeđivanju stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i promovisanje strategije dinarizacije ključni su za podizanje važnosti naše nacionalne valute u svetu i kod međunarodnih ulagača”, dodala je ona.

Novac, u papirnom ili kovanom obliku, bio je i ostao svedok vremena kroz koji prolazi država. On je ujedno odraz burnih istorijskih, društvenih, političkih i ekonomskih prilika, kao i promena državnih i društvenih uređenja tokom svog višedecenijskog trajanja. Od tridesetih godina XX veka naš novac konačno počinje da se izrađuje u zemlji, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider, u kojem se i danas izrađuju izdanja opticajnog novca.

U godini u kojoj obeležavamo značajan datum u istoriji nacionalne monete Narodna banka Srbije prirediće 21. decembra izložbu „150 godina srpskog dinara”, u želji da podseti na sve bitne stanice na tom dugom putu.

Pored izdanja kovanog novca nastalog po pomenutom zakonu, na izložbi će biti predstavljena i ostala izdanja kovanog novca Kraljevine Srbije, kao i papirni novac u izdanju Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, dinarsko-krunske novčanice koje su obeležile period osnivanja Jugoslavije, novčanice Kraljevine Jugoslavije čija su likovna rešenja izradili priznati umetnici tog vremena.

Izložba će biti prilika da se podsetimo i novčanica koje su prethodile izdanjima novca socijalističke Jugoslavije, a koje su nastale za vreme Drugog svetskog rata, novčanica šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, koje prepoznajemo po spomenicima koji su na njima predstavljeni, ali i turbulentnog perioda raspada Jugoslavije, koji najvernije oslikavaju brojna novčana izdanja iz perioda hiperinflacije.

Pored aktuelnog novca Republike Srbije, na izložbi će biti prikazani i primerci prigodnog kovanog novca, počev od njegove pojave 1968. godine do poslednjih primeraka s likom Nikole Tesle.

Novčanice i kovanice našeg dinara po svom izgledu i simbolima koji su na njima podsećaju nas na to kroz kakve je periode prolazila naša zemlja tokom istorije. Ipak, gledajući unapred, moramo da nastavimo da gradimo nasleđe srpskog dinara. Moramo se prilagoditi promenljivom globalnom ekonomskom okruženju, ali i da, uvažavajući specifičnosti sopstvene ekonomije, budemo svesni tehnološkog napretka i da ga predvodimo, tako što oprezno i odmereno podstičemo inovacije u našem finansijskom sektoru. Na taj način možemo da obezbedimo da srpski dinar ostane jaka i pouzdana valuta za generacije koje dolaze”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković. „Ovo je posebna prilika da se izrazi zahvalnost svima koji su doprineli uspehu srpskog dinara, a najvažnije – srpskom narodu, građanima. Njihovo poverenje u našu valutu ono je što je tokom godina održalo njenu vrednost i značaj”, zaključila je ona.

Kabinet guvernera