14.02.2024.

Privremene prištinske institucije ponovo su protivpravno i samovoljno onemogućile nužno snabdevanje srpskog naroda dinarima na Kosovu i Metohiji

Narodna banka Srbije obaveštava javnost da privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji danas ponovo nisu dozvolile da dinari namenjeni isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja svim građanima koja svoja primanja ostvaruju u dinarima uđu na prostor Kosova i Metohije. Nakon što su 7. februara protivpravno i samovoljno zaustavile transport i distribuciju dinara na Kosovu i Metohiji, privremene institucije samouprave ponovo su nedvosmisleno pokazale potpunu rešenost da srpskom stanovništvu uskrate osnovna sredstva i elementarne uslove za opstanak na Kosovu i Metohiji.

U skladu s dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo Narodne banke Srbije s dinarima danas je ponovo upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije „Henderson”, koja poseduje licencu privremenih institucija samouprave za transport novca, ali je vraćeno bez ikakvog obrazloženja i uz pretnju hapšenjem. Dinari namenjeni za nužnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na Kosovu i Metohiji bili su upućeni radi njihove dalje distribucije građanima preko šaltera Pošte, Banke Poštanska štedionica i bankomata.

Svojim jednostranim i nasilnim merama i nepopustljivošću u njihovoj primeni prištinski režim nastavlja s grubim narušavanjem osnovnih prava i nesumnjivim pogoršanjem položaja srpskog stanovništva. Ponovno zaustavljanje najnovijeg transporta dinara na Kosovo i Metohiju još jedna je potvrda da navodni „napori” koje prištinske institucije preduzimaju imaju isključivo marketinški karakter, usmeren ka međunarodnoj zajednici, da bi se pokazala navodna posvećenost prevazilaženju „prolaznih problema u implementaciji”, te je jasna namera da, uprkos pozivima Republike Srbije i međunarodne zajednice, otpočnu s primenom politički i etnički motivisanih mera i da se građanima na Kosovu i Metohiji onemogući nesmetani pristup osnovnim sredstvima za život.

Stvoreni problem nesumnjivo bi se u potpunosti rešio vraćanjem dosadašnjeg načina transporta dinara i obavljanja platnog prometa na Kosovu i Metohiji, tj. primenom davno postignutog dogovora o načinu obavljanja transporta dinara koji se sprovodio u prethodnih dvadesetak godina. Osnovno je ljudsko pravo pripadnika srpske zajednice koji ostvaruju zaradu, penziju ili su korisnici socijalne pomoći u dinarima da novac i prime u dinarima i dalje odluče na koji način će njime raspolagati.

Narodna banka Srbije s posebnom zabrinutošću najoštrije osuđuje ponovno sprečavanje transporta i distribucije dinara na Kosovu i Metohiji i onemogućavanje snabdevanja srpskog naroda osnovnim sredstvima za život i ponavlja da je neophodno što pre staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nezabeležene mere koje su privremene institucije u Prištini uvele kako bi uskratile elementarne uslove za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

Kabinet guvernera