14.02.2024.

Привремене приштинске институције поново су противправно и самовољно онемогућиле нужно снабдевање српског народа динарима на Косову и Метохији

Народна банка Србије обавештава јавност да привремене институције самоуправе на Косову и Метохији данас поново нису дозволиле да динари намењени исплати плата, пензија, социјалних давања и других плаћања свим грађанима која своја примања остварују у динарима уђу на простор Косова и Метохије. Након што су 7. фебруара противправно и самовољно зауставиле транспорт и дистрибуцију динара на Косову и Метохији, привремене институције самоуправе поново су недвосмислено показале потпуну решеност да српском становништву ускрате основна средства и елементарне услове за опстанак на Косову и Метохији.

У складу с досадашњом вишегодишњом уобичајеном праксом, возило Нaродне банке Србије с динарима данас је поново упућено на прелаз Јариње, где је новац, ради даљег транспорта, требало да преузме возило компаније „Хендерсон”, која поседује лиценцу привремених институција самоуправе за транспорт новца, али је враћено без икаквог образложења и уз претњу хапшењем. Динари намењени за нужну исплату плата, пензија, социјалних давања и других плаћања Србима на Косову и Метохији били су упућени ради њихове даље дистрибуције грађанима преко шалтера Поште, Банке Поштанска штедионица и банкомата.

Својим једностраним и насилним мерама и непопустљивошћу у њиховој примени приштински режим наставља с грубим нарушавањем основних права и несумњивим погоршањем положаја српског становништва. Поновно заустављање најновијег транспорта динара на Косово и Метохију још једна је потврда да наводни „напори” које приштинске институције предузимају имају искључиво маркетиншки карактер, усмерен ка међународној заједници, да би се показала наводна посвећеност превазилажењу „пролазних проблема у имплементацији”, те је јасна намера да, упркос позивима Републике Србије и међународне заједнице, отпочну с применом политички и етнички мотивисаних мера и да се грађанима на Косову и Метохији онемогући несметани приступ основним средствима за живот.

Створени проблем несумњиво би се у потпуности решио враћањем досадашњег начина транспорта динара и обављања платног промета на Косову и Метохији, тј. применом давно постигнутог договора о начину обављања транспорта динара који се спроводио у претходних двадесетак година. Основно је људско право припадника српске заједнице који остварују зараду, пензију или су корисници социјалне помоћи у динарима да новац и приме у динарима и даље одлуче на који начин ће њиме располагати.

Народна банка Србије с посебном забринутошћу најоштрије осуђује поновно спречавање транспорта и дистрибуције динара на Косову и Метохији и онемогућавање снабдевања српског народа основним средствима за живот и понавља да је неопходно што пре ставити ван снаге дискриминаторске, противправне и незабележене мере које су привремене институције у Приштини увеле како би ускратиле елементарне услове за живот српском становништву на Косову и Метохији.

Кабинет гувернера