14.03.2024.

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju novca od 18. do 22. marta

Narodna banka Srbije će od 18. do 22. marta ove godine tradicionalno učestvovati u Svetskoj nedelji novca (Global Money Week), koja se organizuje u celom svetu na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI) s ciljem da finansijsko obrazovanje bude dostupno mladima.

Aktivnosti će biti organizovane u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu, na Ekonomskom i Mašinskom fakultetu u Nišu, Tehničkoj školi u Vlasotincu, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Priboju, Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju i Ekonomskoj školi u Subotici. Za studente i učenike navedenih fakulteta i škola planirani su:

  • stručno predavanje „150 godina srpskog dinara”;
  • radionica „Nemanjići – novac dinastije”;
  • radionica „Falsifikati”;
  • turnir u edukativnoj igri „Finansije za kasnije”;
  • radionica „Moj budžet i ja”.

Učesnici predavanja i radionica imaće priliku da se upoznaju sa istorijatom novca, posebno dinara, kao i sa elementima zaštite novčanica od falsifikovanja. Analiziranjem pojmova poput trošenja, zaduživanja i štednje naučiće na koji način razumno da upravljaju svojim novcem i kako da planiraju budžet. Na taj način saznaće nešto više od onoga što uče u okviru redovnog školskog programa a što će im biti od koristi u svakodnevnom životu.

Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti. Dešavanja u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta.

Kabinet guvernera