14.03.2024.

Народна банка Србије обележава Светску недељу новца од 18. до 22. марта

Народна банка Србије ће од 18. до 22. марта ове године традиционално учествовати у Светској недељи новца (Global Money Week), која се организује у целом свету на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине (CYFI) с циљем да финансијско образовање буде доступно младима.

Активности ће бити организоване у Правно-пословној школи у Београду, на Економском и Машинском факултету у Нишу, Техничкој школи у Власотинцу, Трговинско-угоститељској школи у Лесковцу, Машинско-електротехничкој школи у Прибоју, Економско-трговинској школи у Пријепољу и Економској школи у Суботици. За студенте и ученике наведених факултета и школа планирани су:

  • стручно предавање „150 година српског динара”;
  • радионица „Немањићи – новац династије”;
  • радионица „Фалсификати”;
  • турнир у едукативној игри „Финансије за касније”;
  • радионица „Мој буџет и ја”.

Учесници предавања и радионица имаће прилику да се упознају са историјатом новца, посебно динара, као и са елементима заштите новчаница од фалсификовања. Анализирањем појмова попут трошења, задуживања и штедње научиће на који начин разумно да управљају својим новцем и како да планирају буџет. На тај начин сазнаће нешто више од онога што уче у оквиру редовног школског програма а што ће им бити од користи у свакодневном животу.

Светска недеља новца представља глобалну акцију чији су циљеви едукација деце и омладине о новцу, штедњи, предузетништву и сличним темама путем забавних и интерактивних активности. Дешавања у оквиру Светске недеље новца организују школе, универзитети, министарства, централне банке и друге финансијске и образовне институције широм света.

Кабинет гувернера