21.03.2024.

Rezultati ankete o inflacionim očekivanjima

Prema rezultatima februarske ankete agencije Ipsos, očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred nastavila su da se kreću unutar granica cilja Narodne banke Srbije i našla su se na nivou od 4,2%, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu anketu, kada su očekivanja iznosila 4,5%. Isti nivo očekivanja (4,2%) zabeležen je i prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg.

Niža kratkoročna očekivanja u odnosu na prethodni mesec zabeležena su i kod sektora privrede, pri čemu su ona smanjena sa 6,7% u januaru na 6,0% u februaru.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja. Srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora za oba perioda nalaze se unutar granica cilja Narodne banke Srbije i iznose 3,5% za dve godine unapred odnosno 3,0% za tri godine unapred (3,3% u januaru). U granicama cilja, prvi put od oktobra 2022. godine, našla su se i očekivanja privrednika za tri godine unapred i iznosila su 4,0%, nakon što su snižena sa 5,0%, koliko su iznosila u prethodnoj anketi. Inflaciona očekivanja privrednika za dve godine unapred ostala su ista kao u januaru – 5,0%.

Rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privrede ukazuju na to da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva. Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (vremenske serije, metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na internet stranici Narodne banke Srbije u odeljku Publikacije.

Sektor za ekonomska istraživanja i statistiku