21.03.2024.

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима фебруарске анкете агенције Ипсос, очекивања представника финансијског сектора за годину дана унапред наставила су да се крећу унутар граница циља Народне банке Србије и нашла су се на нивоу од 4,2%, што представља смањење у односу на претходну анкету, када су очекивања износила 4,5%. Исти ниво очекивања (4,2%) забележен је и према резултатима фебруарске анкете агенције Блумберг.

Нижа краткорочна очекивања у односу на претходни месец забележена су и код сектора привреде, при чему су она смањена са 6,7% у јануару на 6,0% у фебруару.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора за оба периода налазе се унутар граница циља Народне банке Србије и износе 3,5% за две године унапред односно 3,0% за три године унапред (3,3% у јануару). У границама циља, први пут од октобра 2022. године, нашла су се и очекивања привредника за три године унапред и износила су 4,0%, након што су снижена са 5,0%, колико су износила у претходној анкети. Инфлациона очекивања привредника за две године унапред остала су иста као у јануару – 5,0%.

Резултати анкете о очекивањима финансијског сектора и привреде указују на то да оба сектора очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на интернет страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Сектор за економска истраживања и статистику