20.04.2024.

Guverner Jorgovanka Tabaković na sastanku posvećenom ekonomskim izgledima za Evropu

Guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković tokom Prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke predstavljala je Srbiju na sastanku posvećenom ekonomskim izgledima za Evropu.

Reč je o tradicionalnim sastancima posvećenim regionu Evrope, s fokusom na centralnu i istočnu Evropu. Tema ovogodišnjeg aprilskog sastanka bili su politike i uslovi za omogućavanje „mekog prizemljenja”, uz obezbeđivanje održivog rasta.

Zaključeno je da su mnoge zemlje preduzimale odlične mere i da je "meko prizemljenje" blizu. Inflacija je značajno usporila i svedena je na nivo koji je trećina od najvišeg nivoa u ovom inflatornom talasu. Trošak oporavka je ovoga puta drugačiji i mnoge zemlje imaju jako tržište rada.

U narednom periodu, od nosilaca ekonomske politike očekuje se da primene kombinaciju ekonomskih politika u skladu sa specifičnostima domaće ekonomije i mogućim prostorom za delovanje kako bi se:

  1. obezbedila i/ili očuvala niska inflacija i u uslovima jakog tržišta rada;
  2. ponovo izgradili i/ili očuvali zaštitni fiskalni baferi u zavisnosti od fiskalne pozicije zemlje, tj. aktuelnog nivoa duga i budućih potreba za potrošnju i investicije i
  3. očuvala finansijska stabilnost i kvalitet aktive, posebno uvažavajući kretanja na tržištu nekretnina. 

Diskutovalo se i o strategijama za povećanje izgleda za potencijalni rast, uključujući načine za rešavanje dugoročnih strukturnih pitanja poput niskog rasta produktivnosti, demografskih promena, kao i povećanja privatnih investicija. Zaključak je da strukturnim reformama nema zamene.

Guverner Jorgovanka Tabaković govorila je o snažnoj opadajućoj putanji inflacije u Srbiji, likvidnom i visoko kapitalizovanom bankarskom sektoru Srbije, otpornom tržištu rada i o odličnoj fiskalnoj poziciji zemlje. Posebno je govorila o odličnim makroekonomskim perspektivama Srbije, uz očekivane visoke stope privrednog rasta, nisku inflaciju i dobre javne finansije i u uslovima snažnih kapitalnih investicija. „Reagujući jako, proaktivno i koordinirano, u Srbiji smo kreirali brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije. Ipak, brojni rizici i dalje obeležavaju globalnu scenu, a u takvim uslovima multilateralna saradnja jeste važan odgovor na zajedničke izazove”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Kabinet guvernera