20.04.2024.

Гувернер Јоргованка Табаковић на састанку посвећеном економским изгледима за Европу

Гувернер Народне банке Србије и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду Јоргованка Табаковић током Пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Светске банке представљала је Србију на састанку посвећеном економским изгледима за Европу.

Реч је о традиционалним састанцима посвећеним региону Европе, с фокусом на централну и источну Европу. Тема овогодишњег априлског састанка били су политике и услови за омогућавање „меког приземљења”, уз обезбеђивање одрживог раста.

Закључено је да су многе земље предузимале одличне мере и да је "меко приземљење" близу. Инфлација је значајно успорила и сведена је на ниво који је трећина од највишег нивоа у овом инфлаторном таласу. Трошак опоравка је овога пута другачији и многе земље имају јако тржиште рада.

У наредном периоду, од носилаца економске политике очекује се да примене комбинацију економских политика у складу са специфичностима домаће економије и могућим простором за деловање како би се:

  1. обезбедила и/или очувала ниска инфлација и у условима јаког тржишта рада;
  2. поново изградили и/или очували заштитни фискални бафери у зависности од фискалне позиције земље, тј. актуелног нивоа дуга и будућих потреба за потрошњу и инвестиције и
  3. очувала финансијска стабилност и квалитет активе, посебно уважавајући кретања на тржишту некретнина. 

Дискутовало се и о стратегијама за повећање изгледа за потенцијални раст, укључујући начине за решавање дугорочних структурних питања попут ниског раста продуктивности, демографских промена, као и повећања приватних инвестиција. Закључак је да структурним реформама нема замене.

Гувернер Јоргованка Табаковић говорила је о снажној опадајућој путањи инфлације у Србији, ликвидном и високо капитализованом банкарском сектору Србије, отпорном тржишту рада и о одличној фискалној позицији земље. Посебно је говорила о одличним макроекономским перспективама Србије, уз очекиване високе стопе привредног раста, ниску инфлацију и добре јавне финансије и у условима снажних капиталних инвестиција. „Реагујући јако, проактивно и координирано, у Србији смо креирали бројне заштитне механизме, који су предуслов за брзе реакције. Ипак, бројни ризици и даље обележавају глобалну сцену, а у таквим условима мултилатерална сарадња јесте важан одговор на заједничке изазове”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера