09.03.2012.

Trgovanje devizama s drugim pravnim licem koje nije banka zakonom zabranjeno i kažnjivo

Povodom oglašavanja elektronskih servisa – FX platformi za trgovanje, Narodna banka Srbije još jednom skreće pažnju da, prema Zakonu o deviznom poslovanju, domaća pravna lica i građani Srbije devize mogu kupovati samo od banaka i prodavati ih samo bankama, dok se kupoprodaja efektivnog novca može slobodno obavljati u bankama i ovlašćenim menjačnicama. Prema tome, trgovanje devizama s drugim pravnim licem koje nije banka je zakonom zabranjeno i kažnjivo.

Pored toga, prema Odluci Narodne banke Srbije o obavljanju poslova s finansijskim derivatima, rezidenti (domaća pravna lica i građani) mogu obavljati poslove s finansijskim derivatima s deviznim plaćanjem isključivo preko banke i uz ispunjenje drugih uslova iz te odluke. Međutim, uočeno je da se pojedini elektronski servisi oglašavaju kao multilateralne trgovačke platforme iako to nisu, niti se na tim platformama trguje finansijskim derivatima koji su standardizovani.

Ističemo i da su ulaganjem svojih sredstava preko elektronskih servisa građani i pravna lica izloženi višestrukim rizicima. Pored toga što su za uspešna ulaganja na deviznom tržištu potrebni znanje i iskustvo koji se stiču godinama i što njihovo odsustvo u vrlo kratkom roku može dovesti do znatnog ili potpunog gubitka uloženih sredstava, trgovina preko FX platformi se vrlo često zasniva na poslovanju s licima u inostranstvu nad kojima Narodna banka Srbije nema bilo kakvu kontrolu. Isto tako, usluge „trgovine“ koje oglašavaju pojedini elektronski servisi obično se svode zapravo na klađenje – nema prenosa vlasništva, što građane koji učestvuju u trgovini izlaže dodatnom riziku da organizatori platforme, po pravilu nerezidenti, ne ispune svoje obaveze.   

Narodna banka Srbije na ovaj način želi da građanima ponovo skrene pažnju da prilikom ulaganja sredstava na finansijskim tržištima, pored obećavanih visokih prinosa, koji po pravilu sa sobom nose visoke rizike gubitaka, treba da sagledaju i druge rizike koje ta ulaganja nose. 

Kabinet guvernera