29.06.2021.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala na 91. Godišnjoj skupštini Banke za međunarodna poravnanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je danas na 91. Godišnjoj skupštini Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS). U radu ove skupštine guverner Jorgovanka Tabaković učestvovala je s guvernerima drugih centralnih banaka koje su članice-akcionari ove najstarije međunarodne finansijske institucije.

Drugu godinu zaredom, Godišnja skupština BIS-a održana je putem video-konferencije. Na početku, generalni direktor BIS-a gospodin Agustin Karstens predstavio je Godišnji izveštaj BIS-a za finansijsku 2020/2021. godinu i rezultate koji su ostvareni u poslovanju BIS-a. Konstatovano je da je svetska kriza izazvana pandemijom podsetila na značaj stabilnosti i međunarodne saradnje, zbog čega je godina koja je iza nas bila godina intenzivne saradnje BIS-a s centralnim bankama i regulatorima.

„Sve što smo radili i uradili u prethodnim godinama – od postignute i očuvane cenovne stabilnosti i relativne stabilnosti deviznog kursa, usidrenih inflacionih očekivanja i jakog finansijskog sistema do najviših deviznih rezervi – govori u prilog našem istrajavanju na stabilnosti i jačanju zemlje. Takvo preventivno delovanje omogućilo nam je i da se sa ekonomskim efektima pandemije borimo sa znatno bolje startne pozicije. Od početka pandemije Narodna banka Srbije među prvima je reagovala kako bi podržala građane, privredu i državu da finansijski lakše prebrode ovu krizu, čime smo obezbedili i nesmetano funkcionisanje svih finansijskih tokova. Bili smo i među prvim regulatorima u regionu i Evropi koji su uveli moratorijum na otplatu obaveza, a učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno smo smanjili, na 3,7%. Uprkos krizi, vodili smo računa da kreirane mehanizme odbrane čuvamo, što se vidi i po bruto deviznim rezervama, koje su na kraju maja bile za oko 780 miliona evra više nego na kraju 2019. godine. Sve zajedno omogućilo je da Srbija već u prvom tromesečju ove godine premaši pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda, uz povoljne uslove finansiranja i očuvanu stabilnost na svim segmentima finansijskog tržišta”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

I u ekonomskim istraživanjima BIS-a fokus je bio na uticaju pandemije na globalni finansijski sistem i realni sektor, odgovorima nosilaca politika, kao i izgledima za naredni period. Analizirani su koraci koji su preduzeti kako bi se promovisala globalna monetarna i finansijska stabilnost, uprkos ogromnim izazovima s kojima se suočavala celokupna zajednica centralnog bankarstva. Zaključeno je da je inicijalni odgovor centralnih banaka bio usmeren na ublažavanje stresa u finansijskom sektoru i obezbeđenje nesmetanog protoka kredita privatnom nefinansijskom sektoru, kao i da su centralne banke širom sveta na snažan i inovativan način odgovorile s ciljem efikasnog upravljanja krizom. Koristeći čitav opseg instrumenata kako bi održale likvidnost finansijskog tržišta i očuvale stabilnost finansijskog sistema, centralne banke su bile na prvoj liniji odgovora ekonomske politike. U novim publikacijama, koje su objavljene na početku pandemije, BIS je davao pravovremenu analizu aktuelnih kretanja na finansijskim tržištima, sprovođenja monetarne politike i promene regulative. Istraživanja BIS-a davala su i daju odgovor na hitna kratkoročna pitanja, ali se nije zapostavilo ni proaktivno istraživanje tema koje su od strateškog i trajnijeg značaja. Istovremeno, BIS je podržao napore centralnih banaka za unapređenje znanja u vezi s klimatskim promenama, učešćem na međunarodnim forumima i sprovođenjem istraživanja na ovu temu.

Tokom finansijske 2020/2021. godine BIS je podržao i dalji razvoj finansijskih tehnologija i bankarskih usluga, uz ocenu da je pandemija dodatno ubrzala prelazak na digitalna plaćanja i da centralne banke rade na poboljšanju postojećih platnih sistema u ostvarivanju ključnih ciljeva javne politike. Razmatran je napredak u realizaciji Strategije za inovacije do 2025. (Innovation BIS 2025), uz zadržan fokus na investiranja u tehnologiju sledeće generacije kako bi se izgradilo digitalno radno okruženje koje je otporno i spremno na buduće izazove. „Narodna banke Srbije je pre više od dve i po godine građanima omogućila jedan od najsavremenijih načina plaćanja – IPS NBS sistem. Sredinom drugog tromesečja 2021. godine oboren je rekord u dnevnom broju plaćanja realizovanih u IPS NBS sistemu, kada je ostvareno više od 206,5 hiljada plaćanja. Porastao je i broj korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva (fizičkih i pravnih lica i preduzetnika) u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isti period prošle godine – za 28,95% veći je broj korisnika mobilnog bankarstva i za 14,45% veći je broj korisnika elektronskog bankarstva”, podsetila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Zajednički zaključak 91. Godišnje skupštine BIS-a bio je da je, uz intenzivnu saradnju centralnih banaka i vlada, negativan efekat ekonomskog šoka na privredu i finansijski sistem bitno umanjen. Pandemija virusa korona podstakla je komplementarne odgovore monetarnih i fiskalnih vlasti, a sprovođenje koordiniranih mera monetarne, fiskalne i prudencijalne politike omogućilo je stabilizaciju finansijskog sistema na globalnom nivou. Zajednički je zaključak i da će efekti mera centralnih banaka imati snažan uticaj i u budućem periodu. Iako još uvek nije postignut pun oporavak svetske ekonomije, postoje dobri razlozi za optimizam, s obzirom na to da su odlučni napori kreatora ekonomske politike postavili adekvatne temelje za ekonomski oporavak. Ključni zadatak biće uspostavljanje čvrstih temelja za oporavak koji će omogućiti normalizaciju i dobro upravljanje rizicima.
 

Kabinet guvernera