11.10.2021.

Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Srbije

Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda radi prvog razmatranja sprovođenja ekonomskog programa, koji je Međunarodni monetarni fond podržao novim nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), počeli su danas plenarnim sastankom. Razgovori se vode u video-formatu.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda trajaće do 22. oktobra i tokom nje će biti razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i realizacija utvrđenih ciljeva ekonomskog programa.

Ovaj novi program saradnje, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike, odobren je u junu 2021. godine na period od 30 meseci i predstavlja nastavak partnerskog odnosa koji Srbija ima s Međunarodnim monetarnim fondom. Kao i prethodni program, koji je uspešno završen u januaru ove godine, ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Cilj savetodavnog programa jeste podrška bržem privrednom oporavku Republike Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku. Reforme koje su sadržane u programu odražavaju politiku i agendu nosilaca ekonomske politike u Srbiji i uključuju: učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

Kabinet guvernera