15.10.2020.

Guverner Jorgovanka Tabaković učestvovala na plenarnom sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i sastanku Konstituence Švajcarske

Guverner Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, danas je prisustvovala plenarnom sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta (International Monetary and Financial Committee – IMFC). Sastanak je održan u okviru Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koja se, zbog aktuelne zdravstvene situacije, održava u virtuelnom formatu. Ocenjeno je da se globalni ekonomski izgledi poboljšavaju, ali i da postoje razlike među zemljama, odnosno da je oporavak delimičan i neujednačen. Zaključak je da svi moraju zajedno da rade na pružanju podrške najugroženijim zemljama i da je sada trenutak da se izgradi otpornija budućnost. Politike moraju da sačuvaju poverenje, podrže radna mesta i podstiču rast. Sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta prisustvovali su najviši zvaničnici koji predstavljaju svoje zemlje u ovim međunarodnim finansijskim institucijama.

Guverner Jorgovanka Tabaković prisustvovala je i sastanku Konstituence Švajcarske, na kojem je takođe aktivno učestvovala. Tom prilikom upoznala je ostale zemlje članice Konstituence da je u Srbiji odmah u martu uspostavljen Krizni štab za ekonomiju, kojim je rukovodio predsednik Vučić. Nastavili smo da delujemo koordinirano – u Srbiji je donet ogroman paket mera, čija je vrednost preko 12% bruto domaćeg proizvoda. Brzina reakcije i obimnost paketa pokazali su se kao ključni za sprečavanje prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i proizvodne kapacitete. Međunarodni monetarni fond je ocenio da je Srbija donela snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera, kojim je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji.

Narodna banka Srbije pratila je sve tržišne učesnike, smanjivala referentnu kamatnu stopu, obezbeđivala likvidnost na potrebne rokove i u potrebnim valutama, propisivala moratorijum u otplati kreditnih obaveza i na druge načine olakšavala otplatu kredita i podržavala kreditnu aktivnost. Srbija je zadržala odličan pristup svetskom finansijskom tržištu i u uslovima kada su neizvesnosti bile velike. I tokom ove situacije očuvala je punu cenovnu, makroekonomsku i finansijsku stabilnost. Sve su to razlozi zbog kojih su dugoročni investitori nastavili da ukazuju poverenje Srbiji i dalje visokim stranim direktnim investicijama.

Zbog svega toga u Srbiji je u avgustu proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije bila na nivou koji je 3,1%, odnosno 1,3% iznad pretkriznog nivoa, a i izvoz je dostigao pretkrizni nivo. Poverenje je sačuvano, a već sledeće godine očekujemo rast od oko 6%, što znači potpuni oporavak od efekata pandemije, kojem će državne investicije bitno doprinositi. „Ipak, naš posao ne smatram završenim, jer se on nikad ne završava. Nastavićemo da pratimo sva kretanja i da reagujemo ako procenimo da postoji potreba”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Kabinet guvernera