03.06.2021.

Guverner Jorgovanka Tabaković na Konstituenci o snažnom odgovoru Srbije na pandemiju i sačuvanoj stabilnosti

Guverner Jorgovanka Tabaković poručila je danas, na seminaru u organizaciji Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija član, da je, zahvaljujući onom što je urađeno u prethodnih devet godina i našem snažnom odgovoru tokom pandemije, u Srbiji očuvano tržište rada, stabilnost i osnove dugoročnog rasta. Tema seminara u organizaciji Konstituence Švajcarske u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci bila je „Prevazilaženje pandemije i omogućavanje održivog oporavka”.

Na pitanje kako je Srbija tako dobro upravljala ekonomskim posledicama pandemije, guverner Jorgovanka Tabaković odgovorila je da su razlozi brojni i da je Srbija u krizu ušla u odličnom makroekonomskom stanju, jer je mnogo toga urađeno u prethodnih devet godina.

„Ovde želim i hoću da odam zasluge našem predsedniku Aleksandru Vučiću za njegovu viziju i njegov posvećen rad na jačanju Srbije. Sproveli smo velike i sveobuhvatne pakete mera monetarne i fiskalne politike, istovremeno vodeći računa da učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu ostane pod kontrolom, kao i jačajući devizne rezerve i tokom pandemije”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković. Ona je istakla da su dobrom upravljanju ekonomskim posledicama pandemije doprineli i pravovremeno donošenje mera, kojima je očuvano poslovno i potrošačko poverenje, proizvodna i geografska rasprostranjenost industrijske proizvodnje i izvoza, nastavak svih infrastrukturnih projekata u zemlji, kao i uspešna vakcinacija naših građana.

Podsećajući na to da je Srbija u krizu izazvanu pandemijom ušla u znatno boljem stanju nego u krizu 2008. godine, guverner Jorgovanka Tabaković je istakla nekoliko rezultata koji su ostvareni u prethodnih devet godina. „U Srbiji je inflacija pod kontrolom duže od sedam godina, izgradili smo snažnu fiskalnu poziciju, znatno smo ojačali eksternu poziciju zemlje, povećavamo devizne rezerve, rešili smo nasleđe problematičnih kredita. Navela sam ovih nekoliko rezultata jer je jedan od zaključaka na globalnom nivou bio da su zemlje koje su u periodu pre krize izgradile dobre osnove rasta bile u boljoj poziciji da reaguju jako i brzo velikim i pravovremenim programom podrške ljudima i ekonomiji”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Radi podrške ljudima i ekonomiji, Narodna banka Srbije je reagovala pravovremeno i snažno, koristeći veliki broj instrumenata. Na taj način očuvani su dobar pristup izvorima finansiranja i povoljni uslovi finansiranja države, banaka i privatnog sektora. Narodna banka Srbije je među prvima uvela moratorijum na otplatu obaveza po osnovu kredita i proizvoda sličnih kreditima, a različitim merama podržavali smo i još lakši pristup finansiranju građanima, posebno za rešavanje stambenog pitanja. Očuvali smo i relativnu stabilnost kursa dinara prema evru, što je jedan od važnih stubova ukupne makroekonomske stabilnosti u Srbiji. „Uz sve to, naša komunikacija je bila jasna – na potrese koji su privremenog karaktera reagujemo privremenim merama”, navela je guverner Jorgovanka Tabaković.

Država je donela tri velika paketa pomoći, a da su sve mere bile pravovremene i dobro odmerene potvrđuje to što je, nakon jakih negativnih efekata koje je pandemija imala na našu ekonomiju u martu i aprilu prošle godine, već od maja započet oporavak, koji je u mnogim oblastima imao oblik slova V – u trgovini na malo, industriji i robnom izvozu. Zaposlenost i zarade u privatnom sektoru povećani su tokom pandemije, što jeste bio jedan od ključnih ciljeva svih mera.

„Već u prvom tromesečju ove godine naš bruto domaći proizvod veći je od pretkriznog nivoa, što znači da je Srbija pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti dostigla pre mnogih svetskih ekonomija. Svime što smo uradili sačuvali smo osnove za jak i održiv privredni rast u narednom periodu. Makroekonomska stabilnost je ključni prioritet. S obzirom na to da smo je u Srbiji očuvali, možemo da nastavimo s daljim reformama”, poručila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Obraćanje guvernera Jorgovanke Tabaković u celini dostupno je putem sledećeg linka.

Kabinet guvernera