14.11.2022.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 16.871,3 miliona evra i bile su za 369,0 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca. Ovim nivoom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 148,7 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 13.918,4 miliona evra i bile su za 367,3 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu kupovine deviza u iznosu od 480,0 miliona evra). Na povećanje deviznih rezervi u oktobru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 148,3 miliona evra).

Navedeni faktori koji su u oktobru delovali u smeru povećanja deviznih rezervi bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita u neto iznosu od 83,2 miliona evra i drugim osnovima (ukupno 61,0 miliona evra), kao i negativan efekat tržišnih faktora u oktobru u neto iznosu od 115,1 milion evra, koji je u najvećoj meri rezultat pada cene zlata na međunarodnom tržištu za 2% i slabljenja dolara prema evru za 1,4%.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 790,7 miliona evra i bio je za 61,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.890,9 miliona evra.

Vrednost dinara prema evru u oktobru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2%.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru kupila 525 miliona evra. Reagujući na kontinuirane pritiske ka jačanju dinara kupovinom deviza od maja (u neto iznosu od 2.370,0 miliona evra), Narodna banka Srbije je u potpunosti nadoknadila neto prodaju deviza iz prva četiri meseca ove godine (2.270,0 miliona evra), tako da je od početka godine do kraja oktobra neto kupila 100,0 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Kabinet guvernera