24.01.2023.

Instant plaćanja taksi usluga u Nišu

Narodna banka Srbije podseća javnost da su City taxi Niš i Eurobanka Direktna a.d. Beograd u svim vozilima ovog udruženja omogućili prihvatanje instant plaćanja preko android mobilne aplikacije trgovca, tako da svi korisnici usluga ovog taksija mogu da plaćaju na vrlo jednostavan i siguran način.

Korisnik taksi usluge koji želi da plati instant plaćanjem putem aplikacije mobilnog bankarstva, koju ima instaliranu na svom mobilnom telefonu, aktivira opciju IPS skeniraj, koja se nalazi na početnoj stranici aplikacije i čije korišćenje ne zahteva logovanje u aplikaciju. Nakon toga se pokreće kamera i korisnik jednostavno skenira IPS QR kod, koji je prikazan na aplikaciji koju taksi vozilo koristi za prihvatanje instant plaćanja. Korisnik će nakon toga, u sigurnom okruženju svoje banke, izvršiti autentifikaciju ukucavanjem PIN koda, otiskom prsta ili uz pomoć tehnologije prepoznavanja lica i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi.

Instant plaćanje putem ove i drugih android aplikacija za prihvatanje na fizičkim prodajnim mestima trgovcima donosi jednostavnost primene i znatno niže troškove prihvatanja nego kod npr. kartičnih plaćanja, a koristi se i potpuno nezavisna infrastruktura, koja ne zahteva dodatne troškove održavanja.

Eurobank Direktna a.d. Beograd omogućava prihvatanje instant plaćanja putem svoje android aplikacije, koja trgovcima obezbeđuje brzu i sigurnu naplatu robe ili usluga na prodajnom mestu putem sistema instant plaćanja. Namenjena je pravnim licima i preduzetnicima koji žele da unaprede svoje poslovanje i omoguće moderan način beskontaktnog plaćanja za oko 3,3 miliona korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji, sa znatno nižim troškovima prihvatanja platnog instrumenta, dok im je novac na raspolaganju u svega nekoliko sekundi. Pored upotrebe u taksi prevozu, ova aplikacija je idealna za restorane, kafiće, frizerske salone, stomatološke i veterinarske ordinacije, kozmetičke salone, pekare, butike i druge mnogobrojne delatnosti koje žele da naplaćuju svoje usluge putem instant plaćanja.

Sva pravna lica i preduzetnici koji žele da naplaćuju robu ili usluge putem instant plaćanja i navedene aplikacije to mogu uraditi na vrlo jednostavan način. Ceo proces ugovaranja usluge, registracije i početka prihvatanja instant plaćanja praktično mogu obaviti u jednom danu.

Pored navedene banke, i drugi pružaoci platnih usluga nude svoje aplikacije za prihvatanje instant plaćanja, tako da trgovci na osnovu ponuđenih uslova i u skladu sa svojim potrebama mogu da odaberu pružaoca usluge i aplikaciju za prihvatanje instant plaćanja.

Narodna banka Srbije, kao operator IPS NBS sistema, aktivno utiče na povećavanje broja bezgotovinskih plaćanja na tržištu obezbeđivanjem infrastrukture i preduslova za kreiranje i primenu novih modela plaćanja, koji i trgovcima sa specifičnim zahtevima omogućavaju da svojim korisnicima obezbede bezgotovinska plaćanja. Pozivamo i druga pravna lica i preduzetnike da se upoznaju s mogućnostima instant plaćanja i njihovom primenom u poslovanju, iskoriste mnogobrojne prednosti koje ona donose i tako podignu svoje poslovanje na viši nivo.

Više informacija o instant plaćanju, kao i o tome kako omogućiti instant plaćanje na prodajnim mestima, može se pronaći na ovom linku.

Sektor za platni sistem