10.04.2023.

Agencija Standard & Poor’s objavila izveštaj za Srbiju – kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje poboljšanje

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uprkos i dalje izraženim međunarodnim rizicima i posledicama geopolitičkih dešavanja po svetsku ekonomiju. Istovremeno, potvrđeni su stabilni izgledi za dalje povećanje rejtinga.

Činjenica da se Srbija, uprkos svim  globalnim neizvesnostima s kojima se suočava, i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga jeste još jedna potvrda da Srbija vodi adekvatnu ekonomsku politiku u uslovima višedimenzionalne krize, koja traje već duže od tri godine”, istakla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković povodom objavljivanja izveštaja agencije Standard & Poors.

Agencija Standard & Poor’s naglašava da je postepenim povećanjem referentne kamatne stope sprečeno dalje širenje inflatornih pritisaka, kao i da su srednjoročna inflaciona očekivanja ostala u velikoj meri usidrena zahvaljujući kredibilitetu monetarne politike, zaoštravanju monetarnih uslova i održanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa. Smanjenje inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

Ističe dokazani kredibilitet ukupne ekonomske politike, povoljne perspektive dugoročnog rasta Srbije, fiskalnu disciplinu, smanjene potrebe za finansiranjem i opadajuću putanju javnog duga. Navodi se i visok priliv stranih direktnih investicija, koji je imao značajnu ulogu i u proširenju izvoznih kapaciteta i njihovom većem stepenu diversifikacije, kao i rastu deviznih rezervi zemlje, za koje se ocenjuju da će biti na adekvatnom nivou i u srednjem roku.

Agencija ocenjuje i da je finansijski sektor dobro kapitalizovan, likvidan i profitabilan, kao i da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na minimumu od 3%.

„Očuvanjem stabilnosti deviznog kursa i izbegavanjem naglih povećanja referentne kamatne stope uspeli smo da istovremeno usidrimo inflaciona očekivanja i da očuvamo punu finansijsku stabilnost u zemlji. Takođe, rast inflacije je zaustavljen, a posebno važno je i da su poslovno, investiciono i potrošačko poverenje očuvani na visokom nivou. Zahvaljujući tome, nastavljamo da beležimo rast zaposlenosti, investicija, izvoza i ukupnog bruto domaćeg proizvoda”, dodaje guverner Jorgovanka Tabaković.

Kao preduslove za dobijanje investicionog rejtinga u budućnosti agencija Standard & Poor’s navodi ubrzanje privrednog rasta i dalje smanjenje fiskalnog i tekućeg deficita, što će, kao i u slučaju drugih ekonomija, zavisiti i od daljeg toka i ekonomskih efekata sukoba u Ukrajini i ukupnih geopolitičkih kretanja.

Koordinacija monetarne i fiskalne politike u prethodnim godinama, doslednost i kontinuitet ekonomskih reformi, transformacija privrede Srbije i poverenje domaćih i međunarodnih investitora i institucija obezbedili su preduslove za dostizanje investicionog rejtinga u narednom periodu i formalni ulazak u grupu zemalja gde se po brojnim pokazateljima već nalazimo. Uverena sam da bi Srbija, da nije bilo pandemije i sukoba u Ukrajini, već duže vreme bila država sa investicionim rejtingom”, zaključuje guverner Jorgovanka Tabaković.

 

Kabinet guvernera