13.10.2023.

Govor guvernera Jorgovanke Tabaković na sastanku Konstituence Švajcarske na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke

Uvaženi predsedavajući, poštovane kolege, dame i gospodo,

Uvek mi je zadovoljstvo da prisustvujem sastanku naše konstituence, ovog puta u prelepom Maroku, koji je zadesila velika tragedija. Tim povodom, i u svoje ime i u ime srpske delegacije, izražavam duboko saosećanje s narodom Maroka. Gubitak ljudskih života je nenadoknadiv, jer su ljudi ti s kojima i zbog kojih radimo.

U aprilu sam govorila o tome da nosioci ekonomskih politika u gotovo svim zemljama moraju istovremeno da se bore protiv inflacije, da podrže ranjiva domaćinstva, ali da izbegnu ulazak privrede u recesiju. Isti zadaci su pred nama i danas.

  • U Srbiji smo nastavili da zaoštravamo monetarne uslove povećanjem referentne kamatne stope zaključno s julom, kada je povećana na aktuelni nivo od 6,5%. To smo radili postepeno i odmereno kako bismo istovremeno obezbedili povratak inflacije u granice cilja, svodeći njihov uticaj na privredni rast na najmanju moguću meru.
  • Kao dodatni instrument u regulisanju viškova dinarske likvidnosti i pooštravanju domaćih monetarnih uslova, u septembru smo povećali stope obavezne rezerve.
  • Reagovali smo i na brz rast kamatnih stopa na stambene kredite usled izraženog rasta kamatnih stopa EURIBOR.
  • Istovremeno, Vlada je brojnim ciljanim merama pomagala i pomaže najranjivijim kategorijama ljudi, kao i zaposlenima u posebno važnim sektorima.

Rezultat svih mera je sledeći:

  1. Vrhunac inflacije u Srbiji je iza nas i očekujemo da se inflacija u granice cilja vrati tokom drugog tromesečja sledeće godine.
  2. Kurs dinara prema evru očuvali smo na stabilnom nivou, a devizne rezerve zemlje su na rekordnom nivou, pri čemu su one danas za oko 80% više nego pre pandemije i svih globalnih šokova koji su usledili.
  3. U bankarskom sektoru očuvana je visoka kapitalizovanost i likvidnost, uz učešće problematičnih kredita na nivou od oko 3%.
  4. Privredni rast ove godine procenjujemo na raspon od 2% do 3% i biće vođen neto izvozom i fiksnim investicijama.
  5. Izvoz naše robe je tokom sedam meseci povećan za 8,4%, dok je uvoz smanjen za 5%, što za rezultat ima najniži deficit tekućeg računa platnog bilansa.
  6. Zbog očuvane stabilnosti, u Srbiju su strani investitori u prethodnih šest godina u proseku ulagali oko 7,3% bruto domaćeg proizvoda. Ne samo da nisu odustali od planiranog ulaganja zbog globalnih neizvesnosti već je započeta i realizacija novih značajnih projekata. Usmerenost tih investicija u izvozno orijentisane sektore pomaže da naš izvoz danas bude čak 2,2 puta veći nego pre šest godina.

Reagujući proaktivno i koordinirano, kreirali smo brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije. U junu smo uspešno završili i prvo razmatranje našeg stendbaj aranžmana, koji smo zaključili u decembru 2022. godine, čiji je fokus na energetskom sektoru, dok očuvanje stabilnosti ostaje prioritet. Takođe, dijagnostičkom procenom Narodne banke Srbije od strane Međunarodnog monetarnog fonda utvrđeno je da imamo snažan okvir zaštitnih mera. Ipak, naš posao se nikada ne završava i nema konačnih pobeda. Brojni rizici su i dalje tu i zahtevaju punu budnost nosilaca politika.

Dragi prijatelji,

U uslovima globalizacije i isprepletanih šansi i rizika, saradnji nema zamene. Primer za to jeste i naša bilateralna saradnja s kolegama iz Narodne banke Švajcarske, s kojima se dogovaramo oko naše radne posete Cirihu, nakon što smo mi bili domaćini u Beogradu.

Hvala vam i želim nam svima puno uspeha u radu, jer od naših odluka zavise naše ekonomije, radna mesta i brojne porodice.

Dozvolite da ohrabrim sve nas na svoj način:

To što mi krila ne vidiš
ne znači da ih nemam.
To što pokušavaš da mi krila slomiš
znači da si video dok letim visoko,
ali nisi tajnu shvatio:
Ta krila čovek čoveku ne poklanja,
Ta krila čovek čoveku ne oduzima,
To mi sami sebe krilatim činimo.

Da zaključim: SVE ZAVISI OD NAS SAMIH.

Kabinet guvernera