11.12.2023.

Guverner Jorgovanka Tabaković i guverner Narodne banke Kine potpisali Memorandum o razumevanju

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i guverner Narodne banke Kine Pan Gongšeng potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane.

Memorandumom o razumevanju regulisana je intenzivna saradnja između dve centralne banke u obavljanju transakcija u kineskim juanima od strane banaka u Srbiji.

Uspostavljanjem klirinškog aranžmana u Srbiji promovisaće se obavljanje prekograničnih transakcija u kineskim juanima od strane preduzeća i finansijskih institucija u Kini i Srbiji, i dodatno će se olakšati trgovina i investicije.

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da su temelji ekonomske saradnje Kine i Srbije postavljeni pre jedne decenije. I današnji događaj još jedan je korak na unapređenju kinesko-srpske saradnje u oblasti finansijskih usluga, čime stvaramo uslove za unapređenje poravnanja i promovisanje transakcija u kineskim juanima.

„Kao institucija koja budno prati potrebe domaće ekonomije i tržišta i stvara podsticajne uslove za efikasno poslovanje privrede, Narodna banka Srbije je još u januaru 2015. godine uključila kineski juan na listu valuta kojima može da se trguje na domaćem deviznom tržištu. Snažan rast trgovine između naših zemalja, kao i visoki prilivi investicija, dodatno povećavaju potrebe učesnika za kineskim juanima na srpskom tržištu finansijskih usluga”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja i potvrdu posvećenosti nastavku bilateralne saradnje dveju centralnih banaka i daljem razvoju strateškog partnerstva Kine i Srbije.

Kabinet guvernera