06.03.2024.

Govor guvernera Jorgovanke Tabaković na otvaranju konferencije „Instant plaćanja, globalna inspiracija“

Poštovane dame i gospodo,

Danas, na pragu nove ere, okupljamo se na konferenciji pod nazivom „Instant plaćanja, globalna inspiracija”, da zajedno prihvatimo budućnost inovativnih načina plaćanja, koja nam ubrzano dolazi. Kao guverner Narodne banke Srbije, imam ne samo čast i privilegiju već i duboko ličnu odgovornost da otvorim ovaj skup, koji je odraz naše zajedničke posvećenosti stvaranju inkluzivnijeg, pristupačnijeg i efikasnijeg ekonomskog okruženja.

Za razvoj privrede i platnog ekosistema od ključne važnosti su stabilni i predvidivi uslovi poslovanja, koji se ogledaju u kretanju makroekonomskih indikatora. Uprkos izazovima koje nosi globalna neizvesnost, Narodna banka Srbije je pažljivo odmeravala svoje odluke, postepeno pooštravala monetarnu politiku u borbi sa inflacijom, koristeći sve raspoložive instrumente i doprinoseći na taj način očuvanju ukupne makroekonomske stabilnosti u zemlji. Bez obzira na višedimenzionalnu krizu – na pandemiju, energetsku krizu i situaciju u Ukrajini, čak i u uslovima kada se mnoge razvijene zemlje bore s recesijom, uspeli smo da očuvamo privredni rast i povećamo zaposlenost. Nakon dostizanja vrhunca u martu prošle godine, inflacija se od tada nalazi na stabilnoj opadajućoj putanji i nastavak njenog smanjenja očekujemo i u narednom periodu. Padu inflacije u velikoj meri je doprinela monetarna politika odmerenim, ali pravovremenim povećanjem kamatnih stopa, što je povoljno uticalo i na stabilizaciju inflacionih očekivanja. Početkom prošle godine, kada su beležene dvocifrene stope inflacije, isticala sam da će ona krajem 2023. biti na dvostruko nižem nivou, a to se i ostvarilo. Snažan pad inflacije je nastavljen i u ovoj godini. U januaru je međugodišnja inflacija dodatno smanjena, na 6,4%, što je bilo u potpunosti u skladu s našim nowcast modelom. Naša je procena da je u februaru inflacija dodatno usporila, na oko 5,5% međugodišnje. Nastavljamo sa opreznim analizama domaćih i međunarodnih faktora, spremni da dodatno delujemo ako to bude potrebno.

Narodna banka Srbije je više od decenije održavala stabilnost deviznog kursa pravovremenim i objektivnim intervencijama na deviznom tržištu u oba smera, čime je doprinela ne samo nižoj baznoj inflaciji već i očuvanju poverenja u poslovno i investiciono okruženje. Stabilan kurs je ključni element monetarne i finansijske stabilnosti u Srbiji i ima važnu ulogu u stvaranju povoljnog okruženja za privrednike i građane. Visoke devizne rezerve temelj su otpornosti zemlje na međunarodne poremećaje, čemu će Narodna banka Srbije i dalje ostati posvećena, čuvajući stabilnost dinara prema evru kao osnov makroekonomske stabilnosti.

Svojim aktivnostima obezbedili smo pouzdanost rada svih šest platnih sistema čiji smo operator, kao i sigurnost i efikasnost izvršavanja platnih transakcija u tim sistemima.

U ovom trenutku instant plaćanje se, pored standardnog prenosa novca s računa na račun, obavlja i skeniranjem NBS IPS QR kôda, na fizičkim i internet prodajnim mestima i prenošenjem novca putem broja mobilnog telefona. Građanima i privredi obezbedili smo izuzetno jednostavan model plaćanja računa za mesečne obaveze – skeniranjem NBS IPS QR kôda aplikacijama mobilnog bankarstva s računa koje izdaju pružaoci komunalnih i drugih usluga. Omogućili smo da se instant plaćanja na prodajnim mestima obavljaju različitim metodama („IPS pokaži”, „IPS skeniraj”). Time smo trgovcima dali šansu da na svojim prodajnim mestima imaju savremen instrument plaćanja, koji im obezbeđuje raspolaganje novcem za nekoliko sekundi i po nižim naknadama, kao i samostalnu pripremu rešenja koja odgovaraju njihovim potrebama. Građanima smo omogućili da jednostavno – putem aplikacija za mobilno bankarstvo izvršavaju instant plaćanja unošenjem samo broja mobilnog telefona registrovanog primaoca plaćanja ili odabirom korisnika iz imenika, bez potrebe da pamte šablone, zapisuju ili unose broj računa primaoca plaćanja.

Drugim rečima, ne bavimo se samo novcem u najosnovnijem obliku, što je tradicionalno zadatak institucija poput naše, već ubrzavamo i modernizujemo finansijsku budućnost naše zemlje, i to tako da baš svaki građanin ima priliku da učestvuje u digitalnoj ekonomiji s lakoćom i sigurnošću.

Sećam se dana kada su prve ideje o instant plaćanjima bile samo skice na papiru, san o bržem i sigurnijem plaćanju za svaku situaciju. Te skice odavno su postale stvarnost Republike Srbije i deo naših svakodnevnih navika. Mogućnosti bezgotovinskih plaćanja, koje ćemo razmatrati na ovoj konferenciji, odražavaju našu želju i odlučnost da nastavimo da prevazilazimo prosečnu brzinu pozitivnih promena u svetu, jer smo pokazali da to umemo. Ono što radimo predstavlja i putokaz – primer smo za mnoge zemlje u svetu. Narodna banka Srbije dobija komplimente od institucija kao što su Evropska centralna banka, Međunarodni monetarni fond i Svetska banka, a pozive da on nas nauče tražile su brojne zemlje s različitih kontinenata i pomagali smo im.

U svetlu mudrih reči koje nam je ostavio Seneka: „Ako neko ne zna kuda plovi, nijedan vetar nije povoljan”, razmišljam o putovanju na kom se našla Narodna banka Srbije. Ova misao odražava suštinu naših nastojanja: imati jasnu viziju i cilj pred sobom. Upravo ta jasnoća pravca omogućila je da svaki izazov pretvorimo u priliku, a svaki napor u korak ka uspehu. Bilo je potrebno vreme, strpljenje i nepokolebljiva posvećenost da se postigne ono što imamo danas – Srbiju na mapi svetskih lidera u primeni inovacija.

U digitalnom svetu, gde se granice brišu brže nego ikada, naša odgovornost prema građanima Srbije jeste da pametno koristimo razvoj tehnologije. Da integrišemo nove šanse i podižemo standard bezbednosti i pouzdanosti u finansijskoj razmeni.

Inovacija je ono što razlikuje lidera od sledbenika. Svi mi ovde prisutni imamo priliku da menjamo stvari i uvodimo nove proizvode i servise, uz šta ruku pod ruku ide i odgovornost.
Smanjenjem međubankarskih naknada direktno smo uticali na smanjenje troškova za trgovce i olakšali njihovu odluku da prihvataju platne kartice. Pored IPS NBS sistema, moram posebno istaći našu Dinu i brojne aktivnosti na razvoju nacionalnog kartičnog sistema. Dina je važan stub nezavisnosti nacionalnog platnog sistema i na zdrav način doprinosi isplativosti prihvatanja kartičnih plaćanja, široj dostupnosti platnih usluga, uz direktan pozitivni uticaj na dalji ekonomski razvoj i smanjenje sive ekonomije u Srbiji.

Kao centralna banka, osećamo povezanost sa svakim pojedincem čiji život možemo učiniti boljim. Međutim, verujem da delimo s vama viziju u kojoj platne usluge nisu privilegija, već pravo svakog čoveka. Vekovima živimo na prostorima gde smo često na prekretnici, gde se odluke donose i gde se radi u manje ili više dramatičnim okvirima i okolnostima. I to će se teško promeniti. Uvek će najveće ograničenje našem sutrašnjem ostvarenju biti naše današnje sumnje i oklevanje. Zato, nastavimo napred s jakom verom u sebe i svoje sposobnosti. Lično, oduvek sam verovala u snagu inovacije i napretka. Moji počeci nisu bili u svetu finansija, već u srcu obrazovanja, gde se najčešće rađa seme za sve velike ideje. Strast prema znanju i učenju vodi me i danas, jer sam svesna da jedini put napred vodi kroz neprestano usavršavanje, ponekad i uprkos promenama koje budućnost nanosi.

Zato, dok radimo na unapređenju našeg sistema za instant plaćanja – IPS NBS sistema, setimo se i reči Miloša Crnjanskog: „U budućnost treba ići. U budućnost gledaju i idu svi srećniji narodi.” Neka naš zajednički rad ne bude samo zapis u istoriji platnih inovacija. Neka bude svetao primer koji vodi generacije koje dolaze, dokaz da, kada se udruže vizija, inovacija i saradnja s predanim radom, nema granica za ono što možemo postići. Hvala vam što ste danas ovde, ne samo kao učesnici ove konferencije već kao partneri u oblikovanju te budućnosti.

Spremna da zajedno stvaramo bolje sutra za Srbiju, kao deo sveta koji ne gleda u tuđa leđa, već u napredak svog potomstva, srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem vam se.

Kabinet guvernera