14.03.2022.

Narodna banka Srbije obaveštava građane: Haosa nema, niti će ga biti, i apeluje: Ne nasedajte na provokacije i senzacionalističke naslove

Povodom današnjeg, još jednog u nizu senzacionalističkih članaka i naslova portala Nova S, a koji pokušava da pričom o nestašici deviza i efektivnog stranog novca podstakne nestabilnost u domaćem finansijskom sistemu, Narodna banka Srbije ukazuje na to da stabilnost ni na koji način nije, niti će biti ugrožena.

U ambijentu u kojem nema nikakvih drugih pritisaka, kada i domaća preduzeća i nerezidenti uobičajeno obavljaju transakcije na domaćem deviznom tržištu, kada nema pritiska ni stranih ulagača, stvara se panika, te građani kupuju devize i efektivu, što podstiču senzacionalistički naslovi. To je jedini faktor deprecijacijskih pritisaka. Podsticanje straha naslovima kao što su „Nešto se veliko sprema”, dok se ljudi uvredljivo nazivaju pomahnitalim izaziva tražnju za stranom valutom, povećava cenu u menjačnicama, izaziva privremeni nedostatak strane valute na pojedinim mestima, koja već sutradan funkcionišu uobičajeno.

Novca i u dinarima, i u devizama, i na računima, i u gotovini ima dovoljno u sistemu, ali nemojmo otežavati protok novca koji cirkuliše do najudaljenije menjačnice ili pošte u Srbiji. Ako je nekome potrebno da dođe do efektive za redovan život, za poslovanje, to je opravdano, s tim da Narodna banka Srbije apeluje – nema potrebe za čuvanjem novca kod kuće umesto u bankama. Prvo, novac je najsigurniji u bankama (ne i u kućama). Drugo, u bankama je osiguran, dok u kućama nije. Treće, nemojmo sami sebi neracionalnim ponašanjem činiti štetu.

Kabinet guvernera