09.10.2023.

Delegacija Republike Srbije na Godišnjoj skupštini Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke u Marakešu

Delegacija Republike Srbije, koju čine guverner Narodne banke Srbije gospođa Jorgovanka Tabaković i potpredsednik Vlade i ministar finansija gospodin Siniša Mali, sa svojim saradnicima, učestvovaće na Godišnjoj skupštini Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koja se održava od 9. do 15. oktobra u Marakešu (Maroko). Delegaciju predvodi Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu.

Delegacija Republike Srbije učestvovaće i na zajedničkom sastanku Konstituence Švajcarske, kojoj pripada Republika Srbija. Naša delegacija imaće i bilateralne razgovore s rukovodstvom i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke o tekućim i očekivanim makroekonomskim kretanjima u Srbiji. Planirani su i bilateralni susreti s predstavnicima finansijskih institucija i korporacija, brojnim investitorima i drugim zainteresovanim partnerima radi upoznavanja s mogućnostima ulaganja u Srbiju, ekonomskim potencijalom naše zemlje i reformama koje se sprovode radi privlačenja stranih direktnih investicija.

Ključne teme na sastancima tokom Godišnje skupštine odnosiće se na globalna ekonomska kretanja i izglede, s fokusom na izazove visoke inflacije, visokog nivoa duga i pooštrenih globalnih finansijskih uslova u kontekstu pojačanih geopolitičkih tenzija. Pored toga, diskutovaće se i o jačanju međunarodne saradnje u fragmentisanoj globalnoj ekonomiji, izgradnji temelja za inkluzivnu digitalnu budućnost, kao i o razvoju kapaciteta za podršku politici otpornosti na klimatske promene. Generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva predstaviće Program globalne politike.

Pored plenarnog zasedanja Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, kao najviših organa upravljanja, biće održani i sastanci savetodavnih organa ovih institucija – Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

Kabinet guvernera