09.10.2023.

Делегација Републике Србије на Годишњој скупштини Одбора гувернера Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке у Маракешу

Делегација Републике Србије, коју чине гувернер Народне банке Србије госпођа Јоргованка Табаковић и потпредседник Владе и министар финансија господин Синиша Мали, са својим сарадницима, учествоваће на Годишњој скупштини Одбора гувернера Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, која се одржава од 9. до 15. октобра у Маракешу (Мароко). Делегацију предводи Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду.

Делегација Републике Србије учествоваће и на заједничком састанку Конституенце Швајцарске, којој припада Република Србија. Наша делегација имаће и билатералне разговоре с руководством и представницима Међународног монетарног фонда и Светске банке о текућим и очекиваним макроекономским кретањима у Србији. Планирани су и билатерални сусрети с представницима финансијских институција и корпорација, бројним инвеститорима и другим заинтересованим партнерима ради упознавања с могућностима улагања у Србију, економским потенцијалом наше земље и реформама које се спроводе ради привлачења страних директних инвестиција.

Кључне теме на састанцима током Годишње скупштине односиће се на глобална економска кретања и изгледе, с фокусом на изазове високе инфлације, високог нивоа дуга и пооштрених глобалних финансијских услова у контексту појачаних геополитичких тензија. Поред тога, дискутоваће се и о јачању међународне сарадње у фрагментисаној глобалној економији, изградњи темеља за инклузивну дигиталну будућност, као и о развоју капацитета за подршку политици отпорности на климатске промене. Генерални директор Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева представиће Програм глобалне политике.

Поред пленарног заседања Одбора гувернера Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, као највиших органа управљања, биће одржани и састанци саветодавних органа ових институција – Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој.

Кабинет гувернера