26.10.2023.

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju štednje

Narodna banka Srbije će i ove godine programima finansijske edukacije od 30. oktobra do 3. novembra tradicionalno obeležiti Svetsku nedelju štednje.

Tim povodom, maturanti Smederevske gimnazije, Ekonomske škole „Stana Milanović” iz Šapca i Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca imaće priliku da se upoznaju sa istorijom novca, od njegove najranije pojave do današnjih dana, s posebnim osvrtom na naš dinar, u predavanju „Monetarna istorija Srbije”.

Takmičenje u edukativnoj igri „Finansije za kasnije” planirano je 2. novembra, a radionica „Moj budžet i ja” 3. novembra za učenike Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju iz Beograda. Ova radionica biće održana i za učenike Gimnazije u Obrenovcu u ponedeljak, 30. oktobra.

U skladu sa svojim strateškim opredeljenjem na polju finansijskog obrazovanja, Narodna banka Srbije sprovodi programe finansijskog obrazovanja svih starosnih kategorija stanovništva. Finansijskoj edukaciji dece i omladine, od najmlađih razreda osnovne škole do studenata, Narodna banka Srbije doprinosi tako što mladima pomaže u razumevanju finansijskih proizvoda i usluga, kao i u unapređenju znanja o istorijatu novca, lažnom novcu i kako ga prepoznati.

Kabinet guvernera