13.12.2023.

Dinamičan rast upotrebe instant plaćanja

Doprinos instant plaćanja rastu upotrebe bezgotovinskih plaćanja u zemlji ne jenjava. U odnosu na treće tromesečje 2022. godine, isti period ove godine doneo je 27,33%, odnosno 3,6 miliona instant plaćanja više. Njih građani izvršavaju korišćenjem servisa koje pruža IPS sistem Narodne banke Srbije. Prosečan dnevni broj izvršenih plaćanja u trećem tromesečju 2023. godine iznosio je 182.030, što je za skoro 40 hiljada više nego u istom tromesečju 2022. godine.

Usluge koje su omogućene u IPS platnom sistemu, pored slanja instant transfera odobrenja bilo kom primaocu s tekućim računom u banci, odnose se na plaćanja:

  • Računa za mesečne obaveze prema pružaocima komunalnih i drugih usluga skeniranjem jedinstvenog NBS IPS QR kôda odštampanog na računu/fakturi;
  • Na fizičkim i internet prodajnim mestima putem metoda IPS skeniraj i IPS pokaži;
  • Metodom plaćanja IPS skeniraj na internet prodajnom mestu, kojim se putem deep link tehnologije plaćanje izvršava u nekoliko klikova;1
  • Korišćenjem usluge Prenesi – određenom oznakom primaoca sredstava, tj. brojem mobilnog telefona;2
  • Na sajtu Narodne banke Srbije dostupni su i servisi Generator i Validator, kojima je omogućeno generisanje (tehnička priprema) NBS IPS QR kôda, kao i validacija (tehnička provera) već pripremljenog NBS IPS QR kôda.

Građani se sve više oslanjaju na aplikacije mobilnog bankarstva, a naročito na uslugu Prenesi, za koju je na kraju trećeg tromesečja 2023. godine registrovano više od 300.000 korisnika. Registracija za uslugu vrlo je jednostavna i brzo se obavlja u okviru same aplikacije mobilnog bankarstva. Više informacija o načinu registracije i drugim prednostima dostupno je u rubrici Narodne banke Srbije Korisno je da znate – usluga Prenesi.

Podsećamo građane i na to da se tačno i pravovremeno mogu informisati o instant plaćanju i njegovim prednostima kao najsavremenijem i najbržem obliku plaćanja putem internet prezentacije – IPS (Instant plaćanja Srbije).

Grafički pregled podataka u vezi s pružanjem platnih usluga i izdavanjem elektronskog novca za treće tromesečje 2023. godine dostupan je na internet prezentaciji Narodne banke Srbije u delu za statistiku platnog sistema.


[1] Zaključno sa septembrom ove godine, usluge putem tehnologije deep link omogućilo je trinaest banaka.

[2] U trenutku objavljivanja saopštenja devet banaka pruža uslugu Prenesi. Banke koje pružaju ovu uslugu mogu se pronaći na linku https://ips.nbs.rs/pregled-usluga.

Sektor za platni sistem